Zapiekane rożki z tortilli

Zapiekane rożki z tortilli to kolejna smaczne propozycja na nietuzinkowy posiłek. Takie rożki z tortilli mogą posłużyć jako danie obiadowe, gdyż są bardzo sycące, ale także jako ciepła przekąska.



Domowe rożki z tortilli zapiekane w piekarniku można przygotować w bardzo łatwy sposób, a jaki? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie. Polecam Wam wypróbować przepis, ponieważ te rożki z tortilli są naprawdę pyszne. Idealnie sprawdzą się na różnych domowych imprezach, na sylwestra czy spotkaniach ze znajomymi.

Przepis na zapiekane rożki z tortilli jest naprawdę bardzo prosty. Poniżej przygotowałam dla Was listę kroków, w których opisałam jak przygotować tę smaczną przekąskę. Nagrałam także wideo, w którym zobaczycie cały etap przygotowania tej przekąski. Pokazałam na nim jak zawijać różki, dzięki czemu będziecie mieli łatwiej podczas przygotowania ich w swoim domu.

Tak przygotowane rożki z tortilli można serwować z dodatkiem ketchupu, czy sosu czosnkowego. Wedle upodobania, zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA ZAPIEKANE ROŻKI Z TORTILLI

Składniki

  • 3 tortille
  • 400 g mięsa mielonego (u mnie kurczak)
  • 1 cebula
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 mała papryka czerwona
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka


Wykonanie

  • Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła.
  • Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do duszącej się cebuli. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Mięso mielone podsmażamy na złocisty kolor, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką.
  • Do mięsa przekładamy uduszone z cebulką pieczarki, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz kukurydze, całość mieszamy i dusimy przez kilka minut.
  • Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Tortille dzielimy na 3 trójkąty. Każdy z nich zwijamy w rożek, następnie wykładamy na spód odrobinę startej mozzarelli, kolejno przygotowany farsz i na wierzch znów mozzarellę.
  • Nadziane rożki wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.