Mini serniczki oreo z kremem malinowym to idealne deserki na lato i nie tylko! Są bardzo delikatne, lekkie, wręcz rozpływają się w ustach! Dodatkowo pięknie prezentują się na stole i świetnie smakują!
Ten przepis na mini serniczki z pewnością przyda Wam się na domowe przyjęcia, czy rodzinne imprezy. Uwielbiają je szczególnie najmłodsi, a także osoby dorosłe. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję oraz listę niezbędnych składników, potrzebnych do ich przygotowania. Z podanych składników wyszło mi 12 sztuk.
Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA MINI SERNIKCZKI Z MUSEM MALINOWYM
Składniki
BABECZKI SEROWE
* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 500 sera twarogowego z wiaderka
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 jajka rozmiar L
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 40 g budyniu śmietankowego w proszku
MUS MALINOWY
- 150 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki
- 200 g malin
DODATKOWO
- 12 ciasteczek oreo
Wykonanie
- Do miski przekładamy twaróg, śmietankę, jajka, cukier i cukier wanilinowy. Całość miksujemy do połączenia składników. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy i znów miksujemy, tylko do połączenia składników.
- Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dnie każdej papilotki kładziemy ciasteczko oreo.
- Masę serową przekładamy do papilotek, aż po same brzegi. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
- Maliny blendujemy na mus i mieszamy z mascarpone.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Następnie przekładamy ją do kremu z mascarpone i malin i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotową masę przekładamy na babeczki. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem babeczki dekorujemy wedle uznania, u mnie świeże maliny, biała czekolada i mięta.