Sałatka Kebab-Gyros



Sałatka kebab-gyros to bardzo smaczna sałatka, która będzie hitem każdej imprezy. Sałatkę z kurczakiem i czerwoną kapustą robi się bardzo szybko. Możemy przygotować ją z podstawowych składników, które są ogólne dostępne. Główne z nich to kurczak i czerwona kapusta, które w połączeniu z porem, kukurydzą, papryką i ogórkiem oraz sosem czosnkowym smakują naprawdę świetnie.

Sałatka kebab-gyros gości w naszym domu bardzo często, ponieważ każdy ją uwielbia. Szykuję ją zazwyczaj na kolację i zjadamy ją ze świeżym pieczywem, ale także można ją zawinąć w tortillę i podgrzać w opiekaczu, wówczas smakuje jak kebab.

Sałatka kebab-gyros to także świetna sałatka na różnego rodzaju domowe przyjęcia czy imprezy. Dzięki kolorowym składnikom pięknie prezentuje się na stole, a na dodatek cudownie smakuje. Jeśli macie ochotę na pyszną sałatkę z kurczakiem, sałatka kebab-gyros będzie dla Was idealna.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ KEBAB-GYROS

Zapraszam serdecznie do przeczytania przepisu na moją sałatkę kebab-gyros. Szybka, prosta i smaczna. Czego chcieć więcej?



Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 por
  • 1/3 główki czerwonej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 świeży ogórek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Kapustę czerwoną ścierany na szatkownicy, zasalamy i zalewamy łyżeczką octu. Odstawiamy na chwilę, by zmiękła.
  • Kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na oliwie do momentu zarumienienia.
  • Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w krążki.
  • Do majonezu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz.
  • Kapustę odsączamy z wody, dodajemy do niej pozostałe składniki, całość mieszamy.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *