Miodownik, inaczej ciasto miodowe to obowiązkowa pozycja po liście świątecznych wypieków i nie tylko. U nas na świątecznym stole pojawia się co roku, a czas od czasu przygotowujemy go w zwykły dzień, jeśli nadarzy się ku temu okazja. Miodownik najlepiej smakuje w sezonie jesienno – zimowym, dlatego też, w tym okresie pieczemy go częściej.
Ciasto miodowe zazwyczaj piekła moja babcia i to ono było najsmaczniejsze. Niestety nie umiem go odtworzyć, ale to z dzisiejszego przepisu jest równie smaczne.
Poniżej zaprezentujemy Wam przepis na pyszne ciasto miodowe z dodatkiem masy krówkowej. Całość smakuje wyśmienicie, sprawdźcie sami.
Przepis na Miodownik
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 50 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki sody
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
Krem:
- 300 ml mleka
- 150 g miękkiego masła
- 4 łyżki kaszy manny
- 1/3 szklanki cukru
- 0,5 łyżki soku z cytryny
- Dodatkowo: 1 opakowanie ulubionej masy krówkowej
Polewa:
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąkę przesiewamy z dodatkiem sody przez sito na stolnice.
- Dodajemy miód, jajka, cukier i masło.
- Ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 równe części.
- Każdą z części wykładamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przed 15 minut.
Krem:
- Mleko z cukrem zagotowujemy.
- Dodajemy kaszę manną i gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Powstałą masę pozostawiamy do ostygnięcia.
- Gdy masa będzie już wystygnięta, zaczynami ubijać masło, stopniowo dodając do niego po łyżce masy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny
Polewa:
- Wszystkie składniki polewy zagotować, cały czas mieszając.
- Odstawić do ostygnięcia.
Wykonanie:
- Pierwszego placka smakujemy masą krówkową, dwa kolejne, przygotowaną masa.
- Wierzch polewamy polewą.
Uwaga: Pamiętajcie, że smak i kolor miodownika zależy od rodzaju miodu. Zadbajcie o to aby był to sprawdzony miód, dobrej jakości.