Zupa z tortellini i mięsem mielonym to bardzo smaczna i pełna aromatu zupa. Delikatna, treściwa z dodatkiem małych pierożków tortellini. Z pewnością podbije serce każdego, kto jej skosztuje. Dodatkowo zupa z tortellini jest bardzo rozgrzewająca, więc idealnie sprawdzi się podczas chłodnych dni.
Przepis na zupę z tortellini jest bardzo prosty, a sama zupa łatwa i szybka do zrobienia. Świetnie smakuje pierwszego dnia, na świeżo, ale także kolejnego, po odgrzaniu. Idealnie sprawdzi się na obiad, dla całej rodziny. Zapraszam na przepis!
ZUPA Z TORTELLINI I MIĘSEM MIELONYM – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 250 g pierożków tortellini prosciutto
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 2 l bulionu
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- chilli
Wykonanie
- Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażamy. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na osobnej patelni na odrobinie oliwy podsmażamy mięso, doprawiając je solą, pieprzem oraz słodką papryką.
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki. Warzywa przekładamy na patelnię z cebulą i podsmażamy przez 10 minut.
- Do dużego garnka przekładamy podsmażone warzywa oraz mięso, całość zalewamy bulionem i dusimy przez 20 minut pod przykryciem.
- W międzyczasie gotujemy pierożki tortellini w osolonej wodzie.
- Po upływie czasu do zupy wlewamy zblendowane pomidory z puszki, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę soli pieprzu oraz chilli. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut.
- Pod koniec do zupy przekładamy pierożki tortellini oraz wlewamy śmietankę. Gotujemy przez 2-3 minuty i zupa gotowa.
Polecam Wam także inne przepisy na pyszne zupy: