Ciasto Miodowe – Najlepszy Przepis na Miodownik



Miodownik, inaczej ciasto miodowe to obowiązkowa pozycja po liście świątecznych wypieków i nie tylko. U nas na świątecznym stole pojawia się co roku, a czas od czasu przygotowujemy go w zwykły dzień, jeśli nadarzy się ku temu okazja. Miodownik najlepiej smakuje w sezonie jesienno – zimowym, dlatego też, w tym okresie pieczemy go częściej.

Ciasto miodowe zazwyczaj piekła moja babcia i to ono było najsmaczniejsze. Niestety nie umiem go odtworzyć, ale to z dzisiejszego przepisu jest równie smaczne.

Poniżej zaprezentujemy Wam przepis na pyszne ciasto miodowe z dodatkiem masy krówkowej. Całość smakuje wyśmienicie, sprawdźcie sami.



Przepis na Miodownik

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki sody
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
Krem:
  • 300 ml mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo: 1 opakowanie ulubionej masy krówkowej
Polewa:
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao


Przygotowanie:

Ciasto:
  • Mąkę przesiewamy z dodatkiem sody przez sito na stolnice.
  • Dodajemy miód, jajka, cukier i masło.
  • Ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 równe części.
  • Każdą z części wykładamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przed 15 minut.
Krem:
  • Mleko z cukrem zagotowujemy.
  • Dodajemy kaszę manną i gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Powstałą masę pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Gdy masa będzie już wystygnięta, zaczynami ubijać masło, stopniowo dodając do niego po łyżce masy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny
Polewa:
  • Wszystkie składniki polewy zagotować, cały czas mieszając.
  • Odstawić do ostygnięcia.


Wykonanie:

  • Pierwszego placka smakujemy masą krówkową, dwa kolejne, przygotowaną masa.
  • Wierzch polewamy polewą.

Uwaga: Pamiętajcie, że smak i kolor miodownika zależy od rodzaju miodu. Zadbajcie o to aby był to sprawdzony miód, dobrej jakości.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.