Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne schabowe w panierce lub macie ochotę na coś innego, zapraszam do zapoznania się z przepisem. Schab w sosie własnym to jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie schabu. Do jego przygotowania potrzeba naprawdę niewiele. Wystarczy delikatnie rozbić mięso, podsmażyć je na patelni, a następnie dusić w bulionie.



Schab duszony w sosie własnym z tego przepisu wychodzi bardzo mięciutki, soczysty i kruchy. Można go serwować z ziemniakami, ryżem czy kaszą. Do tego surówka i obiad gotowy! Polecam wypróbować przepis, bo schab jest naprawdę pyszny!

PRZEPIS NA SCHAB W SOSIE WŁASNYM

Składniki

  • 600 g chudego schabu
  • 1 cebula
  • 400 ml bulionu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła


Wykonanie

  • Na małej patelni rozgrzać łyżkę masła. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażyć na złoty kolor. 
  • Schab pokroić na plastry i delikatnie rozbić. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. 
  • Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę. Przełożyć schab i podsmażyć z obu stron.
  • Na patelnię ze schabem przełożyć podsmażoną cebulę oraz przelać bulion. Dodać paprykę słodką, liście laurowe, ziele angielskie. Przykryć pokrywką i dusić przez 80 minut do miękkości mięsa. 
  • Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody i przelać do sosu, wymieszać. Całość podgrzewać do momentu zgęstnienia sosu. Gotowy sos doprawić solą oraz pieprzem do smaku. 


Schab w sosie własnym
Schab w sosie własnym
Schab w sosie własnym

Polecam również inne przepisy na schab:



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 7

Dodaj komentarz

cztery × 1 =