Domowe Bułeczki z Czarnuszką



Chyba zgodzicie się ze stwierdzeniem, że domowe pieczywo smakuje najlepiej. Pszenne bułeczki z czarnuszką to świetny pomysł na śniadanie. Są one bardzo aromatyczne, mięciutkie, z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi bułek.

Tajnikiem smaku tych domowych bułeczek jest czarnuszka, która nadaje im oryginalnego smaku i aromatu. Sam zapach świeżo upieczonych bułeczek jest obłędny. A co dopiero smak…

Poniżej znajdziecie przepis na pyszne domowe bułeczki z czarnuszką. Będą idealnym wyborem na śniadanie, a także do pracy czy szkoły. Czarnuszkę możemy oczywiście zastąpić makiem, sezamem czy słonecznikiem.



PRZEPIS NA BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ

Składniki na 8 sztuk:

  • mąka pszenna – 450 g
  •  letnia woda – 200 ml 
  • drożdże instant – 7 g
  • cukier – łyżeczka 
  • sól – łyżeczka 
  • jajko
  • masło – 2 łyżki 
  • czarnuszka 
  • żółtko


Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 h. 
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć ręką. Wysmarować żółtkiem i posypać czarnuszką.
  • Przykryć ściereczką  i pozostawić na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Piec w nagrzanym piekarniku 15- 17 minut w temperaturze 220 stopni, grzałka góra- dół.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

12 − 8 =