Pączki to przepyszne przekąski, którym ciężko się oprzeć! Mowa tutaj oczywiście o wszystkich smakołykach z rodziny pączkowatych, tradycyjnych pączka, donatach czy faworkach. Niestety, jeśli zbyt często pozwolimy sobie na takie smakołyki, będzie to widoczne na naszej wadze. Owszem czas od czasu można sobie pozwolić na taki deser.
Idealną alternatywą dla smażonych i wysokokalorycznych pączków będą pyszne pączki bez smażenia. Pieczone pączki bez smażenia są bardzo aromatyczne, puszyste i smaczne. Dodatkowo porównując je do tradycyjnych, smażonych pączków, posiadają o wiele mniej kalorii.
Wielu osobom wydaje się, że wszystko, co lekkie i dietetyczne, automatycznie jest gorsze i mniej smaczne. Sama się przekonałam o tym, że jest to nie prawda. Poniższy przepis na pączki bez smażenia udowodni Wam, że osoby będące na diecie i dbające o swoją sylwetkę także mogą smacznie zjeść.
Pączki bez smażenia wyglądem przypominają drożdżówki, jednak robi się je bardzo podobnie jak zwykłe pączki, nie smaży się ich a piecze. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne pączki bez smażenia które smakują rewelacyjnie!
PRZEPIS NA PĄCZKI BEZ SMAŻENIA
Porcja na 40-45 małych pączków
Składniki
- 350 ml mleka
- 14 g drożdży sypkich – instant
- 50 g masła
- 120 g cukru
- 2 jajka rozmiar L
- 650 g mąki pszennej typu 450
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 500 g marmolady (u mnie wiśniowa)
Sposób przygotowania
- Mleko lekko podgrzać.
- Do mleka wsypać drożdże oraz łyżkę cukru. Odstawić na około 15 minut.
- Do miski wsypać mąkę, sól, roztopione masło, jajka, pozostały cukier oraz zaczyn z drożdży. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 h.
- Ciasto przełożyć na stolnice, rozwałkować na grubość 0,5 cm.
- Szklanką wycinać kółeczka, na każde nałożyć sporą łyżeczkę marmolady, zawinąć na kształt pączka.
- Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia zawinięciem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Piec w temperaturze 180ºC, 8 – 10 minut grzanie góra-dół.