Pączki hiszpańskie znane także jako gniazdka czy też wianuszki to idealna przekąska na Tłusty Czwartek i nie tylko. Smakują obłędnie, są przygotowane z ciasta parzonego, które smaży się na głębokim tłuszczu. Jak wszystkie przekąski smażone mają sporo kalorii, jednak czas od czasu można sobie pozwolić na taki smakołyk.
Pączki z ciasta parzonego są bardzo delikatne i pięknie rosną podczas smażenia. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub białym lukrem. Osobiście wolę wersję z tradycyjnym cukrem pudrem, dlatego też takie przygotowałam.
Przepis na gniazdka, pączki hiszpańskie czy też pączki wiedeńskie wbrew pozorom wcale nie jest trudny. Robi się je naprawdę bardzo szybko i sprawnie. Gniazdka z przepisu, który zaprezentuję Wam poniżej, wychodzą niesamowicie wilgotne i delikatne. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA PĄCZKI HISZPAŃSKIE
Składniki
- 160 g mąki
- 50 g masła
- 3 jajka rozmiar M
- 250 ml wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wykonanie
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli. Całość podgrzewamy do momentu, aż masło rozpuści się w wodzie i całość zacznie się gotować.
- Zmniejszamy moc palnika, dodajemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Powstała masa powinna być gładka, jednolita i bez grudek. Przygotowane ciasto parzone zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
- Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i zaczynamy ucierać. Można to zrobić za pomocą miksera na najmniejszych obrotach. Następnie dodajemy kolejne jajko, ucieramy i kolejne.
- Do rondelka wlewamy olej i podgrzewamy do temperatury 175 stopni.
- Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o boku około 8 cm. Następnie delikatnie natłuszczamy każdy kawałek papieru.
- Przygotowane ciasto parzone przekładamy do szprycy cukierniczej z końcówką o kształcie gwiazdki.
- Za pomocą szprycy wyciskamy kółka na każdym kwadraciku papieru. Jeśli posiadacie dość dużą końcówkę, może to być jedno kółeczko. Ja zaś wycisnęłam dwa kółeczka z ciasta, jedno na drugim, gdyż moja końcówka jest dosyć mała.
- Na rozgrzany olej wykładamy gniazdka papierem do góry. Po chwili zdejmujemy papier, powinien sam ładnie odchodzić. Smażymy gniazdka z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Usmażone pączki hiszpańskie dekorujemy cukrem pudrem.