Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie znane także jako gniazdka czy też wianuszki to idealna przekąska na Tłusty Czwartek i nie tylko. Smakują obłędnie, są przygotowane z ciasta parzonego, które smaży się na głębokim tłuszczu. Jak wszystkie przekąski smażone mają sporo kalorii, jednak czas od czasu można sobie pozwolić na taki smakołyk.



Pączki z ciasta parzonego są bardzo delikatne i pięknie rosną podczas smażenia. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub białym lukrem. Osobiście wolę wersję z tradycyjnym cukrem pudrem, dlatego też takie przygotowałam.

Przepis na gniazdka, pączki hiszpańskie czy też pączki wiedeńskie wbrew pozorom wcale nie jest trudny. Robi się je naprawdę bardzo szybko i sprawnie. Gniazdka z przepisu, który zaprezentuję Wam poniżej, wychodzą niesamowicie wilgotne i delikatne. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA PĄCZKI HISZPAŃSKIE

Składniki

  • 160 g mąki
  • 50 g masła
  • 3 jajka rozmiar M
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia


Wykonanie

  • Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli. Całość podgrzewamy do momentu, aż masło rozpuści się w wodzie i całość zacznie się gotować.
  • Zmniejszamy moc palnika, dodajemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Powstała masa powinna być gładka, jednolita i bez grudek. Przygotowane ciasto parzone zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i zaczynamy ucierać. Można to zrobić za pomocą miksera na najmniejszych obrotach. Następnie dodajemy kolejne jajko, ucieramy i kolejne.
  • Do rondelka wlewamy olej i podgrzewamy do temperatury 175 stopni.
  • Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o boku około 8 cm. Następnie delikatnie natłuszczamy każdy kawałek papieru.
  • Przygotowane ciasto parzone przekładamy do szprycy cukierniczej z końcówką o kształcie gwiazdki.
  • Za pomocą szprycy wyciskamy kółka na każdym kwadraciku papieru. Jeśli posiadacie dość dużą końcówkę, może to być jedno kółeczko. Ja zaś wycisnęłam dwa kółeczka z ciasta, jedno na drugim, gdyż moja końcówka jest dosyć mała.
  • Na rozgrzany olej wykładamy gniazdka papierem do góry. Po chwili zdejmujemy papier, powinien sam ładnie odchodzić. Smażymy gniazdka z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  • Usmażone pączki hiszpańskie dekorujemy cukrem pudrem.


Gniazdka hiszpańskie
Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.