Papryka Marynowana z Miodem



Papryka marynowana jest bardzo często wykorzystywana do różnego rodzaju dań obiadowych, sałatek, czy po prostu na kanapkę. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska podczas domowej imprezy.

Papryka marynowana to jeden z obowiązkowych przetworów na zimę, zaraz po ogórkach czy sokach. Tak przygotowana papryka postoi naprawdę długo, dzięki czemu, będziemy mogli się cieszyć jej smakiem, podczas zimowych dni.

Najlepiej zabrać się za przetwory z papryki, kiedy jej cena spadnie, wówczas należy kupić większą ilość, aby po prostu nie przepłacić. Najlepiej, jeśli mamy swoją paprykę posadzoną na działkach.

Tym razem przestawię Wam przepis na paprykę marynowaną, która jest naprawdę smaczna. Jak wszystkie przetwory w słoiku, najlepiej smakuje zimą. Przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego też każdy z Was z pewnością sobie z nim poradzi. Nawet osoba, robiąca przetwory po raz pierwszy w życiu.



Składniki: (na 4 słoiki 500 ml)

  • 1 kg papryki
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli niejodowanej

Dodatkowo do każdego słoiczka:

  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki gorczycy

Przygotowanie:

  • Paprykę myjemy i usuwamy gniazda. Następnie kroimy w paseczki, takiej długości, aby zmieściły się do słoika.
  • Cebulę obieramy i kroimy na półkrążki.


  • Do wyparzonych słoików wkładamy kolejno wszystkie składniki, a następnie układamy dosyć ciasno paprykę.
  • Przygotowujemy zalewę: gotujemy wodę z octem, solą, cukrem i miodem. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Następnie zalewamy wcześniej przygotowane słoiki, a na wierzch do każdego z nich dodajemy po jednej łyżce oliwy.
  • Zakręcamy mocno słoiki i pasteryzujemy przez 10 minut.
  • Po wystygnięciu przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

dwadzieścia − 17 =