
Papryka konserwowa na zimę – domowy przepis
Papryka konserwowa to jeden z najczęściej przygotowywanych przetworów na zimę, zaraz po ogórkach. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, obiadu czy dań jednogarnkowych. Kiedy papryka jest tania i łatwo dostępna, warto zakupić większą ilość i zrobić zapasy na zimę. W tym wpisie podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na pyszną paprykę marynowaną w occie.
Dlaczego warto zrobić paprykę marynowaną?
Marynowana papryka to klasyka domowych spiżarni, zaraz obok ogórków kiszonych i konserwowych. Idealnie komponuje się z wieloma potrawami, a jej słodko-kwaśny smak pasuje zarówno do zup, dania głównego, jak i do sałatek. Zazwyczaj wykorzystuję paprykę czerwoną, bo jest moim zdaniem najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna, ale równie dobrze sprawdzi się żółta czy pomarańczowa.
Do czego wykorzystać paprykę konserwową?
Papryka marynowana domowej roboty to wszechstronny dodatek w kuchni. Świetnie wzbogaca smak sałatek, ale równie dobrze sprawdza się w daniach obiadowych i kolacyjnych. Można dorzucić ją do tradycyjnego gulaszu, wykorzystać przy przygotowaniu leczo czy zupy.
PRZEPIS NA PAPRYKĘ MARYNOWANĄ W OCCIE
Składniki / 2 słoiki po 900 ml
- 1 kg papryki
- 1 mała cebula
Zalewa
- 125 ml octu
- 100 g cukru
- 750 ml wody
- 1 płaska łyżeczka soli kamiennej
Do każdego słoika
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 1 płaska łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka oliwy
Wykonanie
- Paprykę umyć, osuszyć i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm.
- Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
- Przygotować słoiki – dokładnie je umyć i wyparzyć wrzątkiem razem z nakrętkami.
- Na dnie słoików umieścić cebulę, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycę. Następnie poukładać paprykę.
- Przygotować zalewę. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Pozostawić do lekkiego przestudzenia, a następnie zalać nią słoiki. Na wierzch dodać po łyżce oliwy.
- Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.
- Po ostudzeniu słoików przenieść je w chłodne i zacienione miejsce.

