Papryka marynowana w occie

Papryka konserwowa


Papryka konserwowa na zimę – domowy przepis

Papryka konserwowa to jeden z najczęściej przygotowywanych przetworów na zimę, zaraz po ogórkach. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, obiadu czy dań jednogarnkowych. Kiedy papryka jest tania i łatwo dostępna, warto zakupić większą ilość i zrobić zapasy na zimę. W tym wpisie podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na pyszną paprykę marynowaną w occie.

Dlaczego warto zrobić paprykę marynowaną?

Marynowana papryka to klasyka domowych spiżarni, zaraz obok ogórków kiszonych i konserwowych. Idealnie komponuje się z wieloma potrawami, a jej słodko-kwaśny smak pasuje zarówno do zup, dania głównego, jak i do sałatek. Zazwyczaj wykorzystuję paprykę czerwoną, bo jest moim zdaniem najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna, ale równie dobrze sprawdzi się żółta czy pomarańczowa.

Do czego wykorzystać paprykę konserwową?

Papryka marynowana domowej roboty to wszechstronny dodatek w kuchni. Świetnie wzbogaca smak sałatek, ale równie dobrze sprawdza się w daniach obiadowych i kolacyjnych. Można dorzucić ją do tradycyjnego gulaszu, wykorzystać przy przygotowaniu leczo czy zupy. 



PRZEPIS NA PAPRYKĘ MARYNOWANĄ W OCCIE

Składniki / 2 słoiki po 900 ml

  • 1 kg papryki
  • 1 mała cebula

Zalewa

  • 125 ml octu
  • 100 g cukru
  • 750 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli kamiennej

Do każdego słoika

  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 płaska łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka oliwy


Wykonanie

  1. Paprykę umyć, osuszyć i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm.
  2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
  3. Przygotować słoiki – dokładnie je umyć i wyparzyć wrzątkiem razem z nakrętkami.
  4. Na dnie słoików umieścić cebulę, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycę. Następnie poukładać paprykę.
  5. Przygotować zalewę. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Pozostawić do lekkiego przestudzenia, a następnie zalać nią słoiki. Na wierzch dodać po łyżce oliwy.
  6. Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.
  7. Po ostudzeniu słoików przenieść je w chłodne i zacienione miejsce.


Papryka marynowana w occie przepis
Papryka marynowana w occie


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.8 / 5. Liczba głosów: 458

Dodaj komentarz

4 × cztery =