Nie wiesz co zjeść na kolację? A może spodziewasz się gości i nie masz pomysłu jaką przekąskę imprezową przygotować? Polecam upiec te pyszne pizzerinki z rukolą!
Pizzerinki to puszyste i przepyszne mini pizze, które znikają w mgnieniu oka. Przepis jest bardzo prosty, więc nie ma obaw, że komuś nie wyjdą. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, a boki chrupiące. Dodatki dodają mu ekstra smaku i wpływają na jego wygląd. Polecam skorzystać z przepisu i przygotować te przepyszne pizzerinki z rukolą już dziś!
PIZZERINKI Z RUKOLĄ PRZEPIS
Składniki
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej typ 405
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 250 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży instant (lub 25 g drożdży świeżych)
Dodatki:
- kilka łyżek sosu pomidorowego
- ok. 50 g sera pleśniowego
- 1 gruszka
- 100 g szynki parmeńskiej
- garść rukoli
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Z powyższych składników wychodzi około 8 pizzerinek.
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera lub ręcznie.
- Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po upływie czasu wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy je na 8 równych części.
- Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą następnie palcami rozciągamy na kształt koła.
- Kawałki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i całość przykrywamy ściereczką na 15 minut.
- Po tym czasie kawałki ciasta smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy pozostałe dodatki: porwaną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską, pokrojony w drobną kostkę ser pleśnIowy, gruszkę i posiekane orzechy.
- Pizzerinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół.
- Po upieczeniu pizzerinki posypujemy rukolą.
Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym możecie zobaczyć cały proces z przygotowywania tych pysznych pizzerinek z rukolą.