Ryba po grecku

Ryba po grecku to jedna z naszych ulubionych świątecznych potraw. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzą się filety bez ości. Najlepiej wybierać białe ryby takie jak dorsz, miruna czy morszczuk. Danie to najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, by smaki się odpowiednio przegryzły, wówczas ryba po grecku smakuje jeszcze lepiej.



Samą rybę możemy przygotować w wersji w panierce lub bez. Ja wybrałam rybę bez panierki, ale jeśli lubicie panierowaną rybę, można ją panierować w mące, jajku i bułce tartej. Można również przygotować rybę w cieście, to już kwestia gustu, jak komu bardziej smakuje.

Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować rybę po grecku. Taką, jaką zawsze robię na święta i jaka nam najbardziej smakuje. Zapraszam na przepis!

RYBA PO GRECKU – PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg ryby (np. dorsz, miruna, morszczuk)
  • 0,5 szklanki mąki do panierowania ryby
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Warzywa:

  • 500 g marchewki
  • 250 g pietruszki (korzeń)
  • 1 mały por
  • 125 ml wody
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej


Wykonanie

  • Rybę kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli wybraliście mrożoną rybę, należy ją wcześniej rozmrozić, a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Każdy kawałek ryby posypujemy kolejno solą, pieprzem oraz oregano.
  • Na płaski talerz przesypujemy mąkę, a następnie każdy kawałek ryby obtaczamy w mące.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, a następnie podsmażamy rybę do momentu delikatnego zarumienienia. Gotową rybę odkładamy na talerz.
  • Pora kroimy w półkrążki i przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażamy przez kilka minut.
  • Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na patelnię do duszącego się pora. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz oraz sól. Wlewamy pół szklanki wody, mieszamy, całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez 20 minut. Po upływie czasu dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Podsmażamy przez kilka minut bez przykrycia.
  • W naczyniu układamy podsmażoną rybę, a na nią wykładamy duszone warzywa.
  • Rybę po grecku możemy serwować w wersji na ciepło i na zimno. Obie wersje smakują super.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

jedenaście − 6 =