Przepis na Domowe Pierożki Kebabowe

Przepis na Domowe Pierożki Kebabowe


Pierożki kebabowe to drożdżowa przekąska, pieczona w piekarniku, z dodatkiem farszu warzywno-mięsnego. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego. Brzmi bardzo ciekawie prawda? Smakuje jeszcze lepiej! Sprawdźcie sami.

Pierożki kebabowe to świetna imprezowa przekąska, którą możemy zaserwować swoim gościom, ale także idealny posiłek do pracy, czy na piknik.

Poniżej zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis na domowe pierożki kebabowe, które smakują niczym mini kebaby w cieście.

Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos Czosnkowy



PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej typu 450
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 1 papryka
  • 400 g kukurydzy
  • 500 g pierś z kurczaka
  • 200 g sera żółtego startego na tarce
  • 4 łyżki ketchupu
  • łyżka przyprawy do gyrosa
  • łyżka papryki słodkiej
  • sól, pieprz,

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania


Sposób przygotowania:

Ciasto

  • W misce umieszczamy drożdże, łyżkę cukru, mleko, mieszamy i odstawiamy zaczyn około na 15 minut.
  • Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy przyprawy, jajko, roztopione masło i rozczyn z drożdży.
  • Wyrabiamy ciasto, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Nadzienie

  • Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy. Smażymy na patelni.
  • Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i razem smażymy na patelni. Odstawiamy do wystudzenia.
  • W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz.


Wykonanie

  • Ciasto rozwałkowujemy, kuflem wycinamy kółka, w środek wkładamy łyżkę farszu, zlepiamy ściśle brzegi – tak samo, jak przy tradycyjnych pierogach.
  • Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20-25 min do zrumienienia.
Przepis na Domowe Pierożki Kebabowe przepis


przepis na Przepis na Domowe Pierożki Kebabowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 318

15 komentarze

  1. Świetny przepis, pierożki bardzo smaczne i wyszło ich całkiem sporo. 🙂
    Niektóre z nich popękały mi podczas pieczenia – gdzie mogłam popełnić błąd? Czy może zależy to od grubości ciasta?

    • Tak, grubość ciasta mogą się do tego przyczynić. Sama osobiście wole mieć ciasto odrobine popękane a cieńsze 😉 To normalnie, że ciasto czasem pęka, nie ma się czym przejmować 🙂

Dodaj komentarz

pięć × cztery =