Pierożki kebabowe to drożdżowa przekąska, pieczona w piekarniku, z dodatkiem farszu warzywno-mięsnego. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego. Brzmi bardzo ciekawie prawda? Smakuje jeszcze lepiej! Sprawdźcie sami.
Pierożki kebabowe to świetna imprezowa przekąska, którą możemy zaserwować swoim gościom, ale także idealny posiłek do pracy, czy na piknik.
Poniżej zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis na domowe pierożki kebabowe, które smakują niczym mini kebaby w cieście.
Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos Czosnkowy
PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej typu 450
- 10 dag drożdży świeżych
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 2 małe cebule lub 1 duża
- 1 papryka
- 400 g kukurydzy
- 500 g pierś z kurczaka
- 200 g sera żółtego startego na tarce
- 4 łyżki ketchupu
- łyżka przyprawy do gyrosa
- łyżka papryki słodkiej
- sól, pieprz,
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
Ciasto
- W misce umieszczamy drożdże, łyżkę cukru, mleko, mieszamy i odstawiamy zaczyn około na 15 minut.
- Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy przyprawy, jajko, roztopione masło i rozczyn z drożdży.
- Wyrabiamy ciasto, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Nadzienie
- Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy. Smażymy na patelni.
- Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i razem smażymy na patelni. Odstawiamy do wystudzenia.
- W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz.
Wykonanie
- Ciasto rozwałkowujemy, kuflem wycinamy kółka, w środek wkładamy łyżkę farszu, zlepiamy ściśle brzegi – tak samo, jak przy tradycyjnych pierogach.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20-25 min do zrumienienia.
Czy do roczynu trzeba dodać mąkę? Jeśli nie to czy on wyrośnie?
Nie trzeba, lecz można dodać łyżkę/dwie 🙂
Świetny przepis, pierożki bardzo smaczne i wyszło ich całkiem sporo. 🙂
Niektóre z nich popękały mi podczas pieczenia – gdzie mogłam popełnić błąd? Czy może zależy to od grubości ciasta?
Tak, grubość ciasta mogą się do tego przyczynić. Sama osobiście wole mieć ciasto odrobine popękane a cieńsze 😉 To normalnie, że ciasto czasem pęka, nie ma się czym przejmować 🙂
A czy można je zrobić dzień wcześniej, przed planowanym podaniem? A potem odgrzać?
Tak, oczywiście 🙂
Czy można użyć drożdży suchych?
Tak, w odpowiedniej proporcji 🙂
Czym mozna zastapic pieczarki bo nie moge ich jesc?
można pominąć 🙂
czy można je mrozić?
Można 🙂
Pierożki świetne.
Znajomi się zajadali😊
Czy można zamienić masło na margarynę? Jeśli tak to ile jej dać.
Polecam użyć masła. Moim zdaniem na dużo lepszy smak 🙂