Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym


Makaron to produkt, który gości w każdym domu. Można go zakupić w różnych kształtach grubościach, a nawet kolorach. Najczęściej wykorzystywany makaron to tradycyjny nitki, rurki, kokardki czy makaron spaghetti. Tym razem w naszym domu zagościł makaron cannelloni.

Rurki cannelloni to świetna baza do wielu smacznych dań i przekąsek. Można je nadziewać różnego rodzaju farszem – mięsnym, warzywnym czy też rybnym.

Tym razem przygotowałam cannelloni z farszem mięsnym z dodatkiem sosu pomidorowego. Całe danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć mięso z dodatkiem cebulki i czosnku. Następnie nafaszerować nim rurki cannelloni i zapiec z dodatkiem sosu pomidorowego. Wierzch posypać serem żółtym i gotowe. Proste prawda? A jakie smaczne! Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM



Składniki

FARSZ

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

SOS

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 400 ml wody
  • zioła prowansalskie
  • oregano

DODATKOWO

  • makaron cannelloni
  • 100 g sera żółtego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła

Wykonanie

  • Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Wykładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy na złoty kolor. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i wykładamy na patelnie z cebulą. Całość smażymy do momentu, aż mięso nabierze złocistego koloru.
  • Makaron cannelloni nadziewamy przygotowanym farszem i układamy kolejno w naczyniu żaoroodpornym.
  • Pomidorki z puszki blendujemy wraz z koncentratem i wodą, doprawiamy ziołami prowasalskimi oraz oregano.
  • Przygotowanym sosem zalewamy ułożone w naczyniu żaroodpornym cannelloni.
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startym na tarce serem żółtym. Gotowe danie posypujemy posiekaną pietruszką.


Cannelloni z mięsem mielonym przepis
przepis na cannelloni z mięsem mielonym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

1 komentarz

Dodaj komentarz

osiemnaście − szesnaście =