Maślane Ciasto ze Śliwkami



Pyszne, delikatne, owocowe ciasto ze śliwkami to bardzo smaczny wypiek. Jest ono bardzo szybkie w przygotowaniu, idealne dla początkujących.

Będzie świetną opcją, kiedy nie mamy czasu ani chęci, na skomplikowane wypieki. Takie szybkie ciasta to tak zwane ciasta awaryjne, idealne w przypadku niespodziewanych gości.

Poniżej zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis na domowe ciasto ze śliwkami, które z pewnością Wam posmakuje. Jeśli pokusicie się o upieczenie ciasta ze śliwkami, z pewnością nie będzie to Wasz pierwszy tego typu wypiek.



PRZEPIS NA CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 4 śliwki

Wykonanie:

  • Mąkę przesiewamy.
  • Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski i mieszamy.


  • Dodajemy mokre składniki i miksujemy. Ważne jest to, aby ciasto było dość gęste. Dzięki temu bardziej wyrośnie.
  • Keksówkę o wymiarach 15×25 wykładamy papierem do pieczenia i nacieramy masłem lub olejem. Przelewamy ciasto do keksówki.
  • Na cieście układamy wcześniej umyte, osuszone i pokrojone śliwki.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku (grzanie od dołu) 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Następnie nastawiamy grzanie góra/dół i pieczemy jeszcze 10 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

19 − dziewięć =