Zapiekanki obiadowe to jedne z najprostszych pomysłów na rodzinny posiłek. Łatwo się je przygotowuje i są przepyszne. Dodatkowo świetnie sprawdzają się na wykorzystanie resztek, które zalegają nam w lodówce i z którymi nie wiemy co zrobić.
W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na zapiekankę z makaronem muszelki. Przygotowujemy farsz mięsny z dodatkiem warzyw, wypełniamy nim makaron muszelki i całość zapiekamy z dodatkiem sera i sosu pomidorowego. Przepyszne danie z którym poradzi sobie każdy.
Zapiekanka z makaronem muszelki sprawdzi się na obiad, lub ciepłą kolację. Jest również smaczna na drugi dzień, wystarczy ja odgrzać w mikrofalówce. Zapraszam do wypróbowania przepisu na zapiekankę z muszelkami.
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM MUSZELKI – PRZEPIS
Składniki
- 20 muszelek makaronowych
- 1 filet z kurczaka (ok. 250 g)
- 1 cebula
- 100 g żółtego sera
- 300 g sosu pomidorowego
- 1/3 papryki czerwonej
- garść kukurydzy
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Makaron muszelki gotujemy al dente w osolonej wodzie (ok. 12 minut). Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na odrobinie oliwy.
- Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy przyprawami. Przekładamy do cebuli i smażymy do zarumienienia.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy, paprykę czerwoną kroimy w kosteczkę. Dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze przez kilka minut.
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym.
- Ugotowane muszelki wypełniamy przygotowanym farszem i układamy w naczyniu na sosie.
- Całość posypujemy startym na tarce serem żółtym.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
A poniżej wideo z instrukcją krok po kroku jak przygotować zapiekankę z makaronem muszelki.
Polecamy sprawdzić również nasz przepis na sałatkę w muszlach makaronowych, która idealnie sprawdzi się na rodzinnych imprezach.