Roladki z tortilli to niesamowicie smaczna i szybka w przygotowaniu imprezowa przekąska. Sprawdzi się na wszelkiego rodzaju domówkach, rodzinnych imprezach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Takie roladki można przygotować także na kolację, do ulubionego filmu lub zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.
Tym razem przygotowałam roladki w nieco inny sposób, dzięki czemu wyglądają bardzo oryginalnie i ponadczasowo. Wierzch roladek posmarowałam kremowym serkiem i obtoczyłam je w posiekanym szczypiorku, tworząc przysłowiową panierkę. Moim zdaniem wygląda to genialnie.
Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować takie roladki. Jestem pewna, że będą hitem na domowej imprezie, a goście będą zachwyceni ich wyglądem i smakiem.
ROLADKI Z TORTILLI W SZCZYPIORKU – PRZEPIS
Liczba porcji: 12 roladek | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 2 tortille pszenne
- 200 g serka kremowego typu Almette
- 1 opakowanie cienkich kabanosów piri-piri
- 4 liście sałaty lodowej
- 6 plastrów żółtego sera
- 1/2 papryki czerwonej
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Paprykę czerwoną kroimy w słupki.
- Tortille rozkładamy na blacie, smarujemy serkiem (zostawiając połowę serka na później). Na każdą tortillę wykładamy po dwa liście sałaty lodowej, 3 plastry żółtego sera, po połowie papryki oraz kabanosów piri-piri.
- Tortille zwijamy ciasno w rulonik i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Po upływie czasu wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię spożywczą i smarujemy kremowym serkiem.
- Szczypiorek drobno siekamy i przekładamy na deskę. Obok kładziemy tortillę i obtaczamy w posiekanym szczypiorku, delikatnie dociskając, tak by szczypiorek przykleił się do serka.
- Gotowe tortille kroimy na roladki o grubości około 2 cm.