Roladki z tortilli w szczypiorku

Roladki z tortilli to niesamowicie smaczna i szybka w przygotowaniu imprezowa przekąska. Sprawdzi się na wszelkiego rodzaju domówkach, rodzinnych imprezach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Takie roladki można przygotować także na kolację, do ulubionego filmu lub zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.



Tym razem przygotowałam roladki w nieco inny sposób, dzięki czemu wyglądają bardzo oryginalnie i ponadczasowo. Wierzch roladek posmarowałam kremowym serkiem i obtoczyłam je w posiekanym szczypiorku, tworząc przysłowiową panierkę. Moim zdaniem wygląda to genialnie.

Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować takie roladki. Jestem pewna, że będą hitem na domowej imprezie, a goście będą zachwyceni ich wyglądem i smakiem.

ROLADKI Z TORTILLI W SZCZYPIORKU – PRZEPIS


Liczba porcji: 12 roladek | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 2 tortille pszenne
  • 200 g serka kremowego typu Almette
  • 1 opakowanie cienkich kabanosów piri-piri
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 1/2 papryki czerwonej
  • pęczek szczypiorku


Wykonanie

  • Paprykę czerwoną kroimy w słupki.
  • Tortille rozkładamy na blacie, smarujemy serkiem (zostawiając połowę serka na później). Na każdą tortillę wykładamy po dwa liście sałaty lodowej, 3 plastry żółtego sera, po połowie papryki oraz kabanosów piri-piri.
  • Tortille zwijamy ciasno w rulonik i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Po upływie czasu wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię spożywczą i smarujemy kremowym serkiem.
  • Szczypiorek drobno siekamy i przekładamy na deskę. Obok kładziemy tortillę i obtaczamy w posiekanym szczypiorku, delikatnie dociskając, tak by szczypiorek przykleił się do serka.
  • Gotowe tortille kroimy na roladki o grubości około 2 cm.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.