Ciasto LION

Ciasto LION

Zapraszam na nowe, pyszne ciasto LION, które oczaruje każdego smakosza słodkości. Bazą tego ciasta jest puszysty i lekki biszkopt kakaowy przełożony delikatnym kremem śmietankowym z dodatkiem posiekanych batoników LION. Słodkość ciasta przełamane jest kwaśnym dżemem porzeczkowym. Całość smakuje obłędnie i doskonale sprawdzi się na imprezę lub inne ważne uroczystości. Przepis na ciasto LION jest bardzo łatwy, dlatego każdy bez wyjątku poradzi sobie z jego przygotowaniem.



Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na ciasto LION bez pieczenia.

CIASTO LION PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 140 g cukru
  • szczypta soli

Masa LION

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki kajmaku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 batony LION
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • ok. 20 krakersów
  • poncz (zaparzona herbata z cytryną do nasączenia biszkopta)
  • kakao do posypania


Przygotowanie

Biszkopt:

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już gęsta i lśniąca, stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • Kolejno dodać przesianą mąkę oraz kakao i całość wymieszać do połączenia drewnianą łyżką.
  • Masę przełożyć na blaszkę (24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 25 minut (grzanie-góra-dół) do tzw suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia.

Masa LION:

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder zmiksować do powstania gęstego, sztywnego kremu.
  • Następnie dodać kajmak oraz posiekane na małe kawałki batony LION. Całość wymieszać do połączenia za pomocą szpatułki. Na koniec wsypać śmietan-fix i ponownie przemieszać.

Biszkopt nasączyć ponczem i wyłożyć warstwę dżemu porzeczkowego. Następnie wyłożyć 1/2 masy, a na masie ułożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować pozostałą część masy. Wierzch ciasta posypać kakao.

Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.



ciasto lion na biszkopcie
przepis na ciasto lion


Zapraszam również do obejrzenia filmu z przygotowań tego pysznego ciasta. Zobaczycie, że to nic to trudnego.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

20 − czternaście =