Sałatka kebabowa z kalafiorem to świetna przekąska na każdą okazję, jak i bez okazji! Sałatka jest przepyszna, lekka, kolorowa i pięknie prezentuje się na półmisku. Można zabrać ją ze sobą do pracy, przygotować na kolację czy zaserwować podczas świąt, czy rodzinnych spotkań.
Moja sałatka kebabowa z kalafiorem bardzo posmakowała moim domownikom i gościom, dlatego też zachęcam i Was do wypróbowania przepisu! Sałatka jest nie tylko smaczna, ale i pełna witamin, dzięki dużej zawartości warzyw a dodatek kurczaka sprawia, że jest również bardzo sycąca. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA KEBABOWA Z KALAFIOREM – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 mały kalafior
- 1 ogórek świeży
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa gyros
- szczypiorek
Wykonanie
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i chrząstek i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do gyrosa. Przekładamy na patelnie z odrobiną tłuszczu i podsmażamy na złoty kolor.
- Kalafiora dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, na gotującą się wodę przekładamy kalafiora i gotujemy ok. 6 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Ogórka kroimy w półplasterki, pomidorki koktajlowe na połówki.
- Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w półkrążki.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Na dwa półmiski/duże talerze wykładamy mix sałat, następnie kurczaka, kalafiora, pomidorki, ogórka, cebulę. Całość polewamy sosem, dekorujemy kukurydzą oraz posiekanym szczypiorkiem.