Ekspresowa babka cytrynowa

Ekspresowa babka cytrynowa

Delikatna, wilgotna i puszysta babka cytrynowa, którą możemy przygotować w niecałe 10 minut ze składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Doskonały wypiek na święta wielkanocne, jak również na co dzień do popołudniowej kawy lub herbaty.



Przepis na babkę cytrynową jest niezwykle prosty i nie ma mowy o tym, że coś się nie uda. Wszystkie składniki wystarczy tylko połączyć i wymieszać przez chwilę ręcznie, nie trzeba używać nawet miksera. Oto prosta receptura na smaczną i szybką w przygotowaniu babkę o intensywnym cytrynowym smaku i aromacie.

EKSPRESOWA BABKA CYTRYNOWA PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 50 min. | Liczba porcji: keksówka 30×11 cm

Składniki

  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 160 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 4 duże jajka
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier

  • 140 g cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie

Jajka oraz mleko powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Do miseczki wbijamy całe jajka. Dodajemy olej, mleko oraz skórkę i sok z połowy cytryny. Mieszamy trzepaczką.

2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do suchych składników przelewamy masę jajeczną i całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.

3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.

4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut.

5. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i mieszamy energicznie łyżką.

6. Przestygniętą babkę dekorujemy przygotowanym lukrem.



Ekspresowa babka cytrynowa przepis
szybka babka cytrynowa


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 7

Dodaj komentarz

trzy × dwa =