Sałatka Sezonowa



Sałatka sezonowa

Sałatka sezonowa to bardzo smaczna sałatka z młodej kapusty, którą możemy przygotować w sezonie, kiedy mamy dostęp do młodej kapusty.

Kiedy tylko młoda kapusta pojawia się w sklepie, przygotowuję tą pyszną sałatkę. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie czterech głównych składników, takich jak młoda kapusta, marchewka, tuńczyk i czerwona cebula. Dodatek to pyszny sos na bazie jogurtu naturalnego i czosnku. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie.

Przepis na sałatkę sezonową jest banalnie prosty, a samo jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Sałatka jest bardzo lekka i delikatna, a zarazem smaczna i sycąca. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację czy jako poczęstunek dla gości na każdą nadarzającą się okazję.

Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na pyszną sałatkę sezonową z młodej kapusty, którą warto przygotować, póki sezon kapuściany w pełni.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ SEZONOWĄ



Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Młodą kapustę umyć i drobno poszatkować.
  • Czerwoną cebulę obrać i pokroić w paseczki.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
  • Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  • Jogurt naturalny połączyć z musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Tak przygotowany sos dodać do pozostałych składników. Całość wymieszać i odstawić na 20-30 minut, by sałatka się przeżarła.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

trzy × 5 =