Kurczak Duszony w Porach



Kurczak duszony w porach

Kurczak duszony w porach to idealny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Mięso z kurczaka to najbardziej popularne i najczęściej wykorzystywane do przygotowywania różnego rodzaju dań obiadowych. Zazwyczaj z fileta z kurczaka przygotowuje się tradycyjne kotlety panierowane w jajku i bułce, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Takie kotleciki uwielbia chyba każdy, jednak przygotowywane zbyt często zwyczajnie nam się przejadają.

Idealną alternatywą będzie kurczak duszony w porach, który smakuje wyśmienicie! Kurczak w sosie porowym to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, które z pewnością posmakuje każdemu. Mięso jest soczyste i delikatne, a dodatek sosu nadaje mu kremowego smaku. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Kurczak duszony w porach to danie, które z pewnością zagości w Waszych domach częściej, jeśli tylko przygotujecie go po raz pierwszy. Mnie i mojej rodzince bardzo posmakowało i odkąd przygotowałam kurczaka w sosie porowym po raz pierwszy, danie to zaliczamy do listy naszych ulubionych obiadów.

PRZEPIS NA KURCZAKA DUSZONEGO W PORACH



Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 duży por
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • pęczek świeżej pietruszki

Wykonanie

  • Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, a następnie osuszamy przy użyciu papierowego ręcznika.
  • Mięso dzielimy na mniejsze kotleciki, jeśli będą zbyt grube, możemy je delikatnie rozbić. Mięso umieszczamy w misce, wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i wsypujemy do miski z mięsem, następnie mieszamy, tak by wszystkie kawałki mięsa były obtoczone w przyprawach. Mięso odstawiamy na kilkanaście minut, by się zamarynowało i przeszło przyprawami.
  • Zamarynowane mięso podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor, z obu stron, odkładamy na bok.
  • Pora myjemy, a następnie kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy na łyżce masła. Do śmietany dodajemy odrobinę wody, a następnie odrobinę uduszonego pora, mieszamy, a następnie całość wlewamy na patelnię, dusimy 2-3 minuty.
  • Na patelnie z sosem porowym przekładamy podsmażone mięso, dodajemy sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu, delikatnie mieszamy, oblewając sosem kawałki mięsa. Całość dusimy przez 5-6 minut. Pod koniec dekorujemy świeżą pietruszką.
  • Gotowego kurczaka w sosie porowym serwujemy z ziemniaczkami, kaszą bądź ryżem i ulubioną surówką.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.