Szarlotka z bitą śmietaną

Szarlotka z bitą śmietaną


Szarlotka to najlepsze ciasto, jakie znam. Chociaż istnieje wiele różnych przepisów na idealną szarlotkę, jestem pewna, że każda smakuje równie dobrze. Na moim blogu znajdziecie przepisy na szalotkę w różnych wersjach, jak na przykład:

Tym razem przygotowałam szarlotkę z bitą śmietaną na biszkopcie. Jest delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek musu jabłkowego sprawia, że ciasto jest idealnie wilgotne i słodkie. Szarlotkę przygotowuje najczęściej jesienią, kiedy w naszym kraju jest sezon jabłkowy. Wówczas szarlotka smakuje najlepiej. W ciągu roku czasem również pojawia się w naszym domu, bo każdy ją uwielbia.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszną szarlotkę z bitą śmietaną. Szybkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ



Składniki

BISZKOPT

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MUS JABŁKOWY

  • 5 średniej wielkości jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka cynamonu

MASA ŚMIETANOWA

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 ml serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Starta czekolada

Wykonanie

  • Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  • Kolejno dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
  • Kiedy masa będzie odpowiednio puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  • Przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę 24×36 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.
  • Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Dodać cynamon i sproszkowaną galaretkę. Całość wymieszać i wyłożyć na przestygnięty biszkopt. Wstawić do lodówki, by mus jabłkowy stężał. Jeśli jabłka będą mało słodkiem można dodać do nich cukier.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodawać serek mascarpone. Gotową masę śmietanową wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać startą czekoladą.
  • Całe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.


Szarlotka z bitą śmietaną przepis
Szarlotka  na biszkopcie z bitą śmietaną
Szarlotka  na biszkopcie z bitą śmietaną przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × cztery =