Sałatka z cukinii na zimę to świetny dodatek do obiadu. Jest bardzo smaczna a co najważniejsze łatwa do zrobienia. Moim zdaniem taka sałatka z cukinii do słoików powinna znaleźć się w każdej spiżarni.
Do przygotowania sałatki z cukinii potrzebujemy oczywiście cukinii, dodatkowo czerwonej papryki, marchewki oraz cebuli. Składniki te możemy w odpowiedni sposób modyfikować, mieszając np. czerwoną paprykę z żółtą.
Sałatka z cukinii to nie tylko świetny dodatek do obiadu, ale także na kanapki czy do burgerów. Można ją również zaserwować do dań i przekąsek z grilla. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, bo naprawdę warto.
SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ
Liczba porcji: 8 x 600 ml | Czas przygotowania: 2 godziny | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 2 kg cukinii
- 500 g papryki czerwonej
- 3 cebule
- 300 g marchewki
- 2 łyżki soli
Zalewa
- 1 l wody
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka curry
Wykonanie
- Cukinię myjemy i kroimy w plasterki, większe w półplasterki. Zasypujemy solą i przekładamy na sito, odstawiamy na 2-3 godziny, by puściła soki i zmiękła.
- Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Po upływie czasu cukinię odsączamy z wody, która puściła i mieszamy z pozostałymi warzywami.
- Mieszankę warzyw przekładamy do słoików. Ważne, by były czyste i wyparzone.
- Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie wlewamy ocet, dodajemy gorczycę oraz curry. Całość mieszamy do połączenia składników i przelewamy do słoików. Gotowe słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.