Deser Porzeczkowiec

Deser Porzeczkowiec

Deser porzeczkowiec to słodka przekąska, do której przygotowania zainspirowało mnie ciasto porzeczkowiec, które z pewnością mieliście okazję jeść. Porzeczkowiec w pucharku jest bardzo szybki do zrobienia a co najważniejsze, świetnie smakuje.



Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które możecie zakupić w każdym sklepie. Deser porzeczkowiec fenomenalnie prezentuje się w pucharkach czy kieliszkach. Do jego przygotowania możecie również wykorzystać szklanki. Zapraszam na przepis!

DESER PORZECZKOWIEC – PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie herbatników kakaowych
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2/3 słoika dżemu porzeczkowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 50 g gorzkiej czekolady


Wykonanie 

  • Herbatniki kruszymy, najlepiej przełożyć je do woreczka i potłuc za pomocą tłuczka do mięsa. 
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem. 
  • Połowę pokruszonych herbatników przekładamy do 4 kieliszków czy pucharków, następnie wykładamy dżem porzeczkowy i pianę. Kolejna warstwa herbatników, dżem i znów piana. 
  • Wierzch deserków dekorujemy startą na tarce czekoladą. Gotowe deserki wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 


Deser Porzeczkowiec
Deser Porzeczkowiec


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

13 − 4 =