Sałatka z cukinii na zimę

Sałatka z cukinii na zimę

Sałatka z cukinii na zimę to świetny dodatek do obiadu. Jest bardzo smaczna a co najważniejsze łatwa do zrobienia. Moim zdaniem taka sałatka z cukinii do słoików powinna znaleźć się w każdej spiżarni.



Do przygotowania sałatki z cukinii potrzebujemy oczywiście cukinii, dodatkowo czerwonej papryki, marchewki oraz cebuli. Składniki te możemy w odpowiedni sposób modyfikować, mieszając np. czerwoną paprykę z żółtą.

Sałatka z cukinii to nie tylko świetny dodatek do obiadu, ale także na kanapki czy do burgerów. Można ją również zaserwować do dań i przekąsek z grilla. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, bo naprawdę warto.

SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ


Liczba porcji: 8 x 600 ml | Czas przygotowania: 2 godziny | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 2 kg cukinii
  • 500 g papryki czerwonej
  • 3 cebule
  • 300 g marchewki
  • 2 łyżki soli

Zalewa

  • 1 l wody
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka curry


Wykonanie

  • Cukinię myjemy i kroimy w plasterki, większe w półplasterki. Zasypujemy solą i przekładamy na sito, odstawiamy na 2-3 godziny, by puściła soki i zmiękła. 
  • Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 
  • Po upływie czasu cukinię odsączamy z wody, która puściła i mieszamy z pozostałymi warzywami. 
  • Mieszankę warzyw przekładamy do słoików. Ważne, by były czyste i wyparzone. 
  • Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie wlewamy ocet, dodajemy gorczycę oraz curry. Całość mieszamy do połączenia składników i przelewamy do słoików. Gotowe słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. 


Sałatka z cukinii na zimę
Sałatka z cukinii na zimę


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.