
Szukacie fajnego przepisu na sałatkę, która posmakuje każdemu i idealnie sprawdzi się na każdą okazję? Sałatka z kurczakiem i prażonym słonecznikiem to doskonały wybór! Połączenie delikatnego mięsa, świeżej roszponki z chrupiącym, prażonym słonecznikiem sprawia, że jest nie tylko pyszna, ale także sycąca i pełna wartości odżywczych.
Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje dużo czasu, a jej smak na pewno zaskoczy wszystkich gości – na domowej imprezie, czy podczas świątecznego spotkania. Ta sałatka z kurczakiem będzie także świetnym wyborem na lunch do pracy czy szkoły. Przekonajcie się, jak łatwo przygotować prawdziwą kulinarną ucztę, która podbije Wasze podniebienia!
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie roszponki
- 1 papryka czerwona
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 160 g sera sałatkowego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 500 g fileta z kurczaka
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
sos
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie
- Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę gyros i wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, przełożyć kurczaka i podsmażyć na złoty kolor.
- Paprykę czerwoną pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
- Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
- Żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, następnie odcedzić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki.
- Ser sałatkowy pokroić w kosteczkę.
- Płynny miód wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny oraz oliwą.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać sos i wymieszać.



