Zapiekanka z mięsem mielonym i talarkami

Zapiekanka z mięsem mielonym i talarkami


Zapiekanki obiadowe w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne. Nic dziwnego, zazwyczaj są bardzo łatwe w przygotowaniu a dodatkowo przepyszne. Można je przygotowywać na dwa dni, ponieważ są łatwe do odgrzania, dzięki czemu każdy z nas może zjeść coś ciepłego w ciągu dnia.

Zapiekanka z mięsem mielonym i talarkami to kolejna smaczna zapiekanka obiadowa, którą musicie wypróbować. Będzie ona idealnym pomysłem na rodzinny obiad. Nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek wygląda bardzo oryginalnie i ciekawie.

Do przygotowania zapiekanki z mięsem mielonym i talarkami, potrzeba kilku prostych składników, które zakupicie w każdym sklepie. W moim przypadku do mięsa dodałam domowy ketchup z cukinii, ale jeśli go nie posiadacie, możecie go zastąpić innym ulubionym ketchupem. Gotową zapiekankę posypałam świeżym szczypiorkiem, który nadął jej aromatu i podbił smak. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Jestem pewna, że ta zapiekanka obiadowa posmakuje również i Wam.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z MIĘSEM MIELONYM I TALARKAMI



Składniki

  • 400 g mięsa mielonego drobiowego/wieprzowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • pęczek świeżego szczypiorku

Wykonanie

  • Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso. Doprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy do zarumienienia.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę, również dodajemy do duszącego się mięsa.
  • Następnie dodajemy 4 łyżki ulubionego ketchupu, u mnie był to domowy ketchup z cukinii. Całość doprawiamy papryką słodką oraz ostrą.
  • Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy ją w kostkę.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w cienkie talarki. Umieszczamy je w misce.
  • Przyprawę do ziemniaków mieszamy z łyżką oleju. Całość wlewamy do miski z ziemniakami, mieszamy.
  • Przygotowany farsz wykładamy do naczynia żaroodpormego. Na farszu układamy paprykę a następnie talarki ziemniaków pionowo do góry. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut, grzanie góra-dół.
  • Gotową zapiekankę posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem.


Zapiekanka z mięsem mielonym i talarkami - przepis
Zapiekanka obiadowa z mięsem mielonym i talarkami
Zapiekanka obiadowa z mięsem mielonym i talarkami - przepis
Przepis na zapiekankę obiadową z mięsem mielonym i talarkami


1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.