Kokosowy Śnieżny Puch



Śnieżny puch to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Jest puszyste, lekkie, takie, jaki właśnie jest śnieżny puch w dosłownym znaczeniu tego słowa. Ciasto to zawsze się udaje i smakuje każdemu, bez wyjątku.

Głównym składnikiem tego deseru jest ser twarogowy, który wykorzystywany jest także do tradycyjnych serników. Dodatek stanowią galaretki cytrynowe, nadające mu świeżego i lekkiego aromatu. Spód ciasta to herbatniki, które nadają mu słodkiego smaku. Wykończenie ciasta to kokosowa posypka, przypominająca puszyste płatki śniegu.

Przygotowanie ciasta bez pieczenia to czysta przyjemność i zero trudności. Kokosowy śnieżny puch to bardzo szybki i łatwy deser, który zawsze się udaje. Produkty do jego przygotowania są ogólnodostępne, dlatego tym bardziej nakłaniam Was do wizyty w sklepie i zabrania się za przygotowanie tego smakołyku.

PRZEPIS NA KOKOSOWY ŚNIEŻNY PUCH



Składniki

  • 1 kg sera twarogowego na sernik ( z wiaderka)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 120 g herbatników
  • 100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

  • Blachę o wymiarach 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia, na nim układamy warstwę herbatników, jeden koło drugiego.
  • Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia.
  • Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier.
  • Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo twaróg, ciągle miksując na małych obrotach.
  • Do gotowej masy serowej powoli wlewamy galaretki, mieszamy przy użyciu miksera.
  • Gotową masę wykładamy na herbatniki, wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Stężałą masę posypujemy wiórkami kokosowymi.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 1 =