Sałatka z ogórków
Sałatka z ogórków do słoików to kolejny świetny pomysł na zachowanie cudownego smaku ogórków na dłużej. Tak przygotowana sałatka z ogórków to samo zdrowie! Przygotowując ją w domu, mamy pewność, że nie posiada ona żadnych chemicznych specyfików, które zawierają słoikowe sałatki kupowane w sklepach. Mamy także pewność, że nasza sałatka przygotowana jest z dobrej jakości warzyw.
W sałatce tej znajdziemy świeże ogórki, paprykę, cukinię, oraz cebulę, czyli wszystko to co smaczne i zdrowe. Połączenie tych składników z zalewą i zamknięcie ich w słoikach pozwoli nam przygotować smaczną sałatkę, której smakiem możemy cieszyć się przez długi czas.
Przepis na sałatkę z ogórków jest bardzo łatwy i szybki. Nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Każdy z Was może ją przygotować w swoim domu, nawet jeśli będzie to jego pierwsza tego typu sałatka do słoików.
Sałatkę z ogórków można serwować do obiadu, szczególnie do różnego rodzaju dań mięsnych, świetnie smakuje także do różnego rodzaju dań i przekąsek z grilla. Można także zabrać taką sałatkę do pracy i zjeść z kanapką.
Zapraszam do zapoznania się z szybkim i łatwym przepisem na pyszną sałatkę z ogórków do słoików. Dzięki nim możemy cieszyć się cudownym smakiem warzyw przez całą zimę.
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z OGÓRKÓW DO SŁOIKÓW
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 kg cukinii
- 0,5 kg papryki (czerwonej i żółtej)
- 250 g marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 250 g cebuli
- 4 łyżki soli
- Przyprawy na 1 słoik o pojemności 300 ml: 2 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 liść laurowy.
Zalewa
- 1 l wody
- 250 ml octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie
- Ogórki myjemy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone ogórki przekładamy do dużej miski lub garnka.
- Cukinię kroimy w półplasterki.
- Paprykę kroimy w cienkie słupki.
- Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek również obieramy i kroimy w plasterki.
- Wszystkie składniki mieszamy z 4 łyżkami soli i odstawiamy na 2-3 godziny.
- Po upływie czasu warzywa odsączamy z wody i przekładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy również przyprawy.
- Wszystkie składniki na zalewę łączymy, zagotowujemy, a następnie gorącą zalewą zalewamy słoiki.
- Wszystkie słoiki zakręcamy czystymi nakrętkami.
- Dno garnka wykładamy ściereczką, a na niej układamy słoiki, tak aby się nie stykały. Garnek zalewamy wodą, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Całość zagotowujemy, a następnie gotujemy przez 10 minut.
- Po pasteryzacji wykładamy do góry dnem.
Ogórki wyglądają smakowicie. Na pewno skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam serdecznie.
Spróbuję
Te ogórki są mega ❤️
Dzisiaj robię wyprubuje