Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to bardzo popularne danie w naszym kraju. Z pewnością wiele z Was pamięta jak nasze mamy czy babcie przygotowały fasole po bretońsku w rodzinnym domu. 



Ten przepis na fasolkę po bretońsku jest naprawdę świetny, ponieważ przygotowana jest ona na bulionie. Dzięki temu fasolka jest jeszcze bardziej aromatyczna i pyszna. Do przygotowania fasoli polecam fasolę „Piękny Jaś”. Owszem można użyć fasoli z puszki, dzięki czemu zaoszczędzimy sobie czasu na gotowanie fasoli, jednak osobiście polecam jednak samodzielnie ugotować fasolę. 

Fasolka po bretońsku to danie, które najczęściej serwujemy w chłodniejsze dni. Miska dobrze przyrządzonej fasolki po bretoński, kiedy za oknem szaro i ponuro jest na wagę złota. Fajnie rozgrzewa i świetnie smakuje w taką pogodę. W mojej fasolce po bretońsku nie może oczywiście zabraknąć marchewki i pietruszki. Uważam, że ich zawartość jeszcze bardziej podkreśla jej smak. Oczywiście dobrej jakości kiełbasa również musi się w niej znajdować. Warto wybrać naprawdę dobrą kiełbasę, ponieważ w dużym stopniu będzie ona wpływać na końcowy smak fasolki. 

Jeśli macie ochotę na pyszne, tradycyjne danie, które smakuje jak u mamy, zapraszam na fasolę po bretońsku. 

Smacznego!

FASOLKA PO BRETOŃSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g fasoli „Piękny Jaś”
  • 400 g kiełbasy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 2 l bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • cukier


Wykonanie

  • Fasolę przełożyć do garnka, zalać wodą, tak by woda była około 10 cm ponad fasolę. Fasola będzie pęcznieć i wchłaniać większość wody.
  • Namoczoną i napęczniałą fasolę odcedzamy, zalewamy około litrem wody i gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości fasoli i wynosi około 1,5-2 godziny.
  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Na patelnię wyłożyć kiełbasę i cebulę i czosnek, całość razem podsmażyć.
  • Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy na patelnię z kiełbasą i razem podsmażamy kilka minut.
  • Do gorącego bulionu przełożyć ugotowaną fasolę, dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy, szczyptę soli, pieprzu, cukru, tymianku, majeranku, papryki słodkiej i papryki ostrej. Całość razem gotować przez kilkanaście minut, aż smaki się połączą.
  • Gotową fasolkę można zagęścić mąką ziemniaczaną. W tym celu w 1/2 szklanki zimnej wody rozpuszczamy łyżeczkę/dwie mąki ziemniaczanej, dodajemy do fasoli i chwilę podgrzewamy. Wszystko zależy od tego jak gęstą fasolkę lubicie. U mnie była to jedna łyżeczka.


Fasolka po bretońsku przepis
Przepis na fasolkę po bretońsku
Domowa fasolka po bretońsku na rosole


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

1 komentarz

Dodaj komentarz

19 − trzynaście =