Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to bardzo popularne danie w naszym kraju. Z pewnością wiele z Was pamięta jak nasze mamy czy babcie przygotowały fasole po bretońsku w rodzinnym domu. 



Ten przepis na fasolkę po bretońsku jest naprawdę świetny, ponieważ przygotowana jest ona na bulionie. Dzięki temu fasolka jest jeszcze bardziej aromatyczna i pyszna. Do przygotowania fasoli polecam fasolę „Piękny Jaś”. Owszem można użyć fasoli z puszki, dzięki czemu zaoszczędzimy sobie czasu na gotowanie fasoli, jednak osobiście polecam jednak samodzielnie ugotować fasolę. 

Fasolka po bretońsku to danie, które najczęściej serwujemy w chłodniejsze dni. Miska dobrze przyrządzonej fasolki po bretoński, kiedy za oknem szaro i ponuro jest na wagę złota. Fajnie rozgrzewa i świetnie smakuje w taką pogodę. W mojej fasolce po bretońsku nie może oczywiście zabraknąć marchewki i pietruszki. Uważam, że ich zawartość jeszcze bardziej podkreśla jej smak. Oczywiście dobrej jakości kiełbasa również musi się w niej znajdować. Warto wybrać naprawdę dobrą kiełbasę, ponieważ w dużym stopniu będzie ona wpływać na końcowy smak fasolki. 

Jeśli macie ochotę na pyszne, tradycyjne danie, które smakuje jak u mamy, zapraszam na fasolę po bretońsku. 

Smacznego!

FASOLKA PO BRETOŃSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g fasoli „Piękny Jaś”
  • 400 g kiełbasy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 2 l bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • cukier


Wykonanie

  • Fasolę przełożyć do garnka, zalać wodą, tak by woda była około 10 cm ponad fasolę. Fasola będzie pęcznieć i wchłaniać większość wody.
  • Namoczoną i napęczniałą fasolę odcedzamy, zalewamy około litrem wody i gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości fasoli i wynosi około 1,5-2 godziny.
  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Na patelnię wyłożyć kiełbasę i cebulę i czosnek, całość razem podsmażyć.
  • Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy na patelnię z kiełbasą i razem podsmażamy kilka minut.
  • Do gorącego bulionu przełożyć ugotowaną fasolę, dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy, szczyptę soli, pieprzu, cukru, tymianku, majeranku, papryki słodkiej i papryki ostrej. Całość razem gotować przez kilkanaście minut, aż smaki się połączą.
  • Gotową fasolkę można zagęścić mąką ziemniaczaną. W tym celu w 1/2 szklanki zimnej wody rozpuszczamy łyżeczkę/dwie mąki ziemniaczanej, dodajemy do fasoli i chwilę podgrzewamy. Wszystko zależy od tego jak gęstą fasolkę lubicie. U mnie była to jedna łyżeczka.


Fasolka po bretońsku przepis
Przepis na fasolkę po bretońsku
Domowa fasolka po bretońsku na rosole


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 13

1 komentarz

Dodaj komentarz

13 + sześć =