Ciasto czekoladowa rozkosz

Tym razem przygotowałam niesamowicie smaczne ciasto czekoladowa rozkosz z nutką dżemu porzeczkowego. Jego dodatek fajnie przełamuje słodycz ciasta i fajnie komponuje się z całością. 



Skąd nazwa ciasta? Głownie z tego, że składa się czekoladowego biszkopta a jego smak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasto czekoladowa rozkosz wbrew pozorom jest prostym w przygotowaniu wypiekiem, dlatego śmiało możecie zabierać się za pieczenie przy najbliższej okazji. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWA ROZKOSZ

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone o smaku karmelowym
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

DODATKOWO

  • 1 opakowanie herbatników kakaowych 
  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego

POLEWA

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietanki kremówki


Wykonanie

  • Białka jajek przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę. Kiedy piana zacznie robić się puszysta, zaczynamy dodawać partiami cukier. Po uzyskaniu szklistej masy, zmniejszamy obroty miksera i powoli dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników.
  • Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.
  • Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia a następnie dzielimy na dwa blaty. 
  • Do misy miksera przekładamy śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. Ubijamy na wysokich obrotach na puszysty krem. Gotową masę dzielimy na dwie części. 
  • Na biszkopt wykładamy połowę masy, następnie układamy warstwę herbatników. Kolejno rozprowadzamy dżem porzeczkowy, pozostałą masę śmietankową i całość przykrywamy biszkoptem. 
  • W kąpieli wodnej łączymy czekoladę ze śmietanką. Przestygniętą polewę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dwadzieścia − osiem =