Sałatka z pieczarkami i porem to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania. Ta sałatka z pieczarkami marynowanymi doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska, a także dodatek do dań i przekąsek z grilla. Jest bardzo lekka, delikatna i smaczna. Dzięki swojej uniwersalności idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, a także eleganckie przyjęcia.
Przygotowanie sałatki z pieczarkami i porem jest banalnie proste i nie wymaga dużo czasu. Składa się ona z kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Sałatkę można podawać zaraz po przygotowaniu, ale jeszcze lepiej smakuje po czasie, kiedy smaki się przegryzą.
SAŁATKA Z PIECZARKAMI I POREM – PRZEPIS
Składniki
- 1 mały por
- 4 jajka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 mały słoik pieczarek marynowanych
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kosteczkę.
- Pieczarki marynowane odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Pora pokroić w półkrążki.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, szczyptą soli oraz pieprzu.
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać.