Ciasto z truskawkami i bezą to świetny przysmak, który jest połączeniem słodyczy, chrupkości i świeżości. Deser ten to prawdziwa uczta dla podniebienia! Z pewnością swoim smakiem zachwyci każdego, kto go skosztuje. Ciasto z truskawkami i bezą przyciąga nie tylko swoim wyglądem, ale również niezapomnianym smakiem, do którego chętnie wracam.
Przygotowanie tego pysznego ciasta nie jest trudne i pracochłonne, a wręcz przyjemne. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie w dzisiejszym wpisie. To połączenie smaków i sama tekstura ciasta jest naprawdę świetna. Warto je przygotować w sezonie truskawkowym a później można wykorzystać również mrożone truskawki.
Ciasto z truskawkami i bezą idealnie sprawdzi się jako elegancki deser, na rodzinne przyjęcia, spotkania w gronie znajomych czy lekka przekąska w letnie popołudnie. Zapraszam na przepis!
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka rozmiar L
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
GALARETKA
- 700 ml gorącej wody
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 g truskawek
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fix (opcjonalnie)
BEZA
- 3 białka
- 160 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Wykonanie
- BISZKOPT: Białka jajek wlewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miskujemy tylko do połączenia składników. Przesianą mąkę łączymy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka.
- GALARETKA: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do galaretki. Mogą to być truskawki mrożone, należy je wcześniej wyjąć z zamrażarki, kiedy zaczną robić się miękkie, należy je pokroić i dodać do galaretki. Tężejącą galaretkę z truskawkami wykładamy na biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- KREM: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Jeśli zależy Wam na tym, by masa była bardziej sztywna, bo np. ciasto będzie stało w cieple, należy wcześniej cukier puder wymieszać z 2 śmietan-fix. Wówczas krem będzie sztywniejszy. Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę, całość wstawiamy do lodówki.
- BEZA: Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą i szklistą masę. Na dużej blaszce wyścieloną papierem do pieczenia odrysowujemy kształt naszej blaszki i w jego obrębie rozkładamy pianę bezową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni, pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę kolejne 90 minut. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę w zamkniętym piekarniku do przestygnięcia. Najlepiej na całą noc. Bezę wykładamy na ciasto.