Ciasto z truskawkami i bezą

Ciasto z truskawkami i bezą

Ciasto z truskawkami i bezą to świetny przysmak, który jest połączeniem słodyczy, chrupkości i świeżości. Deser ten to prawdziwa uczta dla podniebienia! Z pewnością swoim smakiem zachwyci każdego, kto go skosztuje. Ciasto z truskawkami i bezą przyciąga nie tylko swoim wyglądem, ale również niezapomnianym smakiem, do którego chętnie wracam.



Przygotowanie tego pysznego ciasta nie jest trudne i pracochłonne, a wręcz przyjemne. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie w dzisiejszym wpisie. To połączenie smaków i sama tekstura ciasta jest naprawdę świetna. Warto je przygotować w sezonie truskawkowym a później można wykorzystać również mrożone truskawki.

Ciasto z truskawkami i bezą idealnie sprawdzi się jako elegancki deser, na rodzinne przyjęcia, spotkania w gronie znajomych czy lekka przekąska w letnie popołudnie. Zapraszam na przepis!

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka rozmiar L
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

GALARETKA

  • 700 ml gorącej wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek

KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix (opcjonalnie)

BEZA

  • 3 białka
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli


Wykonanie

  • BISZKOPT: Białka jajek wlewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miskujemy tylko do połączenia składników. Przesianą mąkę łączymy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka.
  • GALARETKA: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do galaretki. Mogą to być truskawki mrożone, należy je wcześniej wyjąć z zamrażarki, kiedy zaczną robić się miękkie, należy je pokroić i dodać do galaretki. Tężejącą galaretkę z truskawkami wykładamy na biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • KREM: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Jeśli zależy Wam na tym, by masa była bardziej sztywna, bo np. ciasto będzie stało w cieple, należy wcześniej cukier puder wymieszać z 2 śmietan-fix. Wówczas krem będzie sztywniejszy. Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę, całość wstawiamy do lodówki.
  • BEZA: Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą i szklistą masę. Na dużej blaszce wyścieloną papierem do pieczenia odrysowujemy kształt naszej blaszki i w jego obrębie rozkładamy pianę bezową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni, pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę kolejne 90 minut. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę w zamkniętym piekarniku do przestygnięcia. Najlepiej na całą noc. Bezę wykładamy na ciasto.


Ciasto z truskawkami i bezą przepis
Przepis na ciasto z truskawkami i bezą
Ciasto z truskawkami i bezą przepis
Ciasto na biszkopcie z truskawkami i bezą
Ciasto z truskawkami i bezą na biszkopcie


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 32

Dodaj komentarz

trzy × 5 =