Warstwowa sałatka z zupek chińskich to super pomysł na wykorzystanie makaronu instant. Sałatka jest bardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu i sycąca.
Zapewne wiele z Was pamięta szał na zupki chińskie, kiedy po raz pierwszy pojawiły się w polskich marketach. Ja także nie mogłam się nimi najeść.
Sałatka z zupek chińskich jest bardzo szybka w przygotowaniu. Wystarczy rozdrobnić makaron, zalać go wrzątkiem a między czasie pokroić warzywa, szynkę z kurczaka i przygotować sos. Następnie poukładać składniki warstwowo i sałatka gotowa. Proste prawda?
Sałatka z zupek chińskich jest bardzo kolorowa i pięknie wygląda na stole. Świetnie się sprawdzi jako poczęstunek dla gości, smaczna kolacja czy posiłek do pracy. Jeśli macie ochotę na skosztowanie sałatki z zupek chińskich, zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA WARSTWOWĄ SAŁATKĘ Z ZUPEK CHIŃSKICH
Składniki
- 300 g szynki z wędzonego kurczaka
- papryka czerwona
- 1 zupka chińska
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 mały por
- 5 ogórków korniszonych
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Zupkę chińską zalać 250 ml wody, odstawić by makaron napęczniał.
- Szynkę z kurczaka, paprykę i ogórki korniszony pokroić w kosteczkę.
- Pora pokroić w półkrążki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Sałatkę układać warstwowo:
- szynka
- por
- papryka
- makaron
- ogórki
- sos
- kukurydza