Szarlotka Bez Pieczenia



Szarlotka bez pieczenia to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki, którą pieczemy w piekarniku.

Moja rodzinka bardzo polubiła to ciasto, a mąż stwierdził, że szalotka bez pieczenia to najlepsze ciasto, jakie jadł. To tym bardziej uświadomiło mnie, że muszę się podzielić z Wami tym przepisem.

Szarlotka bez pieczenia to bardzo smaczny deser, który w smaku przypomina domową, pieczoną szarlotkę, którą wszyscy uwielbiają. Składa się ze spodu herbatnikowego, musu jabłkowego i puszystej piany na bazie śmietany 30%. Wszystkie składniki połączone razem dają bardzo ciekawą kompozycję smakową.

Szarlotka na herbatnikach to świetny wynalazek i idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią piec. Po przygotowaniu tego ciasta, z pewnością przepis zostanie z Wami na długo, a szarlotka bez pieczenia zagości na liście Waszych ulubionych ciast.

PRZEPIS NA SZARLOTKĘ BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 100 g herbatników ciemnych
  • 100 g jasnych herbatników na wierzch
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 800 ml śmietany kremówki
  • 20 g żelatyny


Wykonanie

  • Jabłka umyć, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd. Zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Na rozgrzaną patelnię wyłożyć starte jabłka, skropić je sokiem z cytryny, dodać cukier (można pominąć, jeśli jabłka są bardzo słodkie) całość dusić, czas od czasu mieszając. Usmażyć na mus. Do powstałego musu dodać sproszkowaną galaretkę, wymieszać do powstania jednolitej konsystencji.
  • Dno blaszki o wymiarach 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej warstwę herbatników.
  • Na herbatniki wyłożyć mus jabłkowy. Całość wstawić do lodówki do stężenia.
  • Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku. Odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewać cienkim strumieniem przestygniętą żelatynę.
  • Gotową masę wyłożyć na stężały mus jabłkowy.
  • Jasne herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki, posypać nimi wierzch masy śmietanowej.
  • Całość odstawić do lodówki na kilka godzin.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.