Jeśli lubicie szybkie i smaczne przekąski, sałatka zbójnicka z pewnością, przypadnie Wam do gustu! Składa się z prostych i ogólnodostępnych składników i będzie świetnym wyborem na każdą okazję.
Do przygotowania sałatki zbójnicka potrzebny nam będzie makaron, szynka, papryka, por oraz ogórki konserwowe. Całość połączona jest delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego, majonezu oraz ketchupu. Taka sałatka to idealny pomysł na szybką kolację, rodzinne spotkania czy jako posiłek do pracy. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA ZBÓRJNICKA – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 150 g makaronu
- 200 g szynki z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 mały por
- 5 ogórków konserwowych
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżka jogurty naturalnego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Szynkę kroimy w kosteczkę, pora w półkrążki.
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Ogórki konserwowe kroimy w paseczki.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem.
- Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy przygotowany sos, sól oraz pieprz do smaku i mieszamy.