Kremówka



Tradycyjna kremówka na cieście francuskim z budyniowym kremem to prawdziwy raj dla podniebienia. Owszem jest ona dosyć pracochłonna, ponieważ samo przygotowanie ciasta francuskiego zajmuje sporo czasu, ale naprawdę warto.

Kremówka to jeden z najsmaczniejszy i najpopularniejszych deserów, jakie znam. Pamiętam z czasów dzieciństwa pyszną domową kremówkę, którą piekła moja babcia. Ciasto francuskie było przygotowywane na swojskim maśle, a krem budyniowy na mleku prosto od krowy. Jej smak pamiętam do dzisiaj.

W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na kremówkę w mojej wersji, co prawda nie taka jak babci, ale równie smaczna. Przepis ten możecie sobie nieco uprościć, używając gotowego ciasta francuskiego, ja jednak tym razem pokusiłam się o jego przygotowanie od podstaw.

Kremówka wyszła krucha, delikatna i smaczna. Jeśli jesteście smakoszami budyniowych kremów, zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na tradycyjną kremówkę.

PRZEPIS NA KREMÓWKĘ



Składniki

CIASTO

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 1 jajko
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki octu

MASA

  • 4 żółtka
  • 1000 ml mleka
  • 2 całe jajka
  • 50 g masła
  • 180 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie



CIASTO

  • 300 g masła i 100 g mąki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę wykładamy na folię spożywczą, przykrywamy drugim kawałkiem, spłaszczamy i rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 2 cm. Zawiniętą masę wstawiamy do lodówki.
  • Pozostałe składniki zagniatamy na ciasto, wyrabiamy do uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką.
  • Na środku ciasta kładziemy schłodzona masę z lodówki, składamy na kopertę i sklejamy brzegi. Ciasto odwracamy sklejonymi bokami ku dołowi i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Pamiętajcie, aby wałkować w jednym kierunku.
  • Ciasto składamy na 3 części (tak jak zazwyczaj składane są dokumenty), lekko rozwałkowujemy i zawijamy w folię. Zawinięte ciasto kładziemy na desce i wstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut.
  • Ciasto wyciągamy z zamrażarki, obracamy o 90 stopni i rozwałkowujemy na prostokąt. Ponownie składamy w taki sam sposób jak za pierwszym razem i znów odstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie (łącznie 4 razy).
  • Gotowe ciasto przecinamy na pół. Jedną połowę zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.
  • Połowę ciasta rozwałkowujemy na stolnicy opruszonej mąką na prostokąt. Przekładamy na dużą blachę z piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.
  • Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut, grzanie góra dół. Pod wpływem pieczenia, na cieście mogą pojawiać się górki, wówczas należy otworzyć piekarnik i ponakłuwać je wykałaczką. W taki sam sposób postępować z drugim plackiem.


MASA BUDYNIOWA

  • 800 ml mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami, mąką i skrobią ziemniaczana.
  • Do gotującego mleka wlać powstałą masę i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Powstałą masę budyniową odstawić do lekkiego wystygnięcia.
  • Ostygniętą, ale nie zimną masę budyniową wylać na placek ciasta francuskiego. Przykryć drugim kawałkiem ciasta francuskiego. Aby masa nie wypływała, przed wyłożeniem budyniu, można wokół ciasta ułożyć ściśnięte paski z folii aluminiowej.
  • Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

pięć × 5 =