Ogórki w miodzie do słoików



Ogórki w miodzie do słoików

Ogórki w miodzie to kolejna propozycja na zimowe przetwory z ogórków. Są naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. Dlatego też, póki sezon w pełni, warto pokusić się o przygotowanie kilku słoiczków w swoim domu, początkowo na spróbowanie. Kiedy jednak spróbujecie przepisu na ogórki w miodzie, z pewnością zostanie z Wami na dłużej.

Ja bardzo lubię różnego rodzaju przetwory na zimę z nutą słodko-kwaśną. Dlatego też w swoim domu przygotowuję bardzo dużo ogórków w takiej wersji. Tutaj polecam Wam także ogórki po meksykańsku. Ogórki z miodem są naprawdę bardzo smaczne, chrupiące, z nutą słodkości.

Ogórki w miodzie to idealny dodatek do różnego rodzaju dań obiadowych. Sprawdzą się także na imprezach czy domówkach jako przekąska, czy przystawka. Początkowo u wielu osób mogą wzbudzić zdziwienie, bo jak to słodkie ogórki? Ale po skosztowaniu każdy zmieni zdanie, ponieważ są przepyszne.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ogórki z miodem do słoików. Pyszne przetwory z ogórków na zimę, które z pewnością posmakują miłośnikom słodko-kwaśnych smaków.

PRZEPIS NA OGÓRKI W MIODZIE



Składniki

  • 2 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 60 g soli
  • 120 ml oleju
  • 120 ml miodu
  • kilka ząbków czosnku

Zalewa

  • 380 ml octu
  • 550 g cukru

Wykonanie

  • Ogórki dokładnie umyć, a następnie pokroić w ćwiartki.
  • Przełożyć do garnka, zasypać solą i odstawić na minimum 4 godziny, by zmiękły. Po upływie czasu odlać wodę, którą puściły ogórki.
  • Ocet zagotować z dodatkiem cukru, mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać miód oraz olej. Całość wymieszać.
  • Gotową zalewą zalać ogórki, wymieszać. Całość odstawić na całą noc.
  • Kolejnego dnia przełożyć ogórki do wyparzonych słoików, zalać zalewą i zakręcić. Do każdego słoika dodać także po 1-2 ząbki czosnku.
  • Garnek wyłożyć bawełnianą ścierką, ułożyć słoiki jeden obok drugiego, ale tak, aby się nie stykały. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotować. Następnie gotować jeszcze 10 minut.
  • Słoiki poukładać do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Zostawić do całkowitego przestygnięcia, a następnie wynieść w zacienione miejsce.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

szesnaście − jeden =