Aromatyczny i mega smaczny sernik na zimno to jeden z najłatwiejszych deserów, jakie znam. Sernik jest bardzo delikatny i lekki, wręcz rozpływa się w ustach.
Sernik na zimno możecie przygotować w różnej wersji kolorystycznej i smakowej. Wszystko zależy od galaretki i owoców, jakie wybierzecie. Latem zazwyczaj sięgam po truskawki i galaretkę truskawkową.
Tym razem pokusiłam się o dodatek bananowy z pięknie prezentująca się żółtą galaretką cytrynową. Możecie także przygotować ten serniczek w wersji malinowej.
Sernik na zimno to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto, jedynym jego minusem jest czas potrzebny na stężenie galaretki. Warto poczekać, ponieważ smakuje naprawdę rewelacyjnie. Zapraszam Was do zapoznania się z poniższym przepisem.
PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO
Składniki
BISZKOPT
- 2 duże jajka
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
MASA
- 1 kg twarogu z wiaderka na sernik
- 4 łyżki nasion chia
- 1/2 szklanki dowolnego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
BANANY W GALARETCE
- galaretka cytrynowa
- 450 ml wrzątku
- banan
Przygotowanie
BISZKOPT
Blacha ma wymiar: 18×13 cm – jest to 1/2 wielkości tradycyjnej blachy do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru.
- Dodać żółtka, ubijać około 30 sekund – aż składniki się połączą.
- Dodać mąkę pszenną, proszek, wymieszać szpatułką.
- Ciasto przelać do blachy. Piec przez 25 minut w 170 stopniach.
MASA SEROWA
- Nasiona chia zalać mlekiem. Wstawić do lodówki, przemieszać 2-3 razy, w momencie przygotowania pozostałych składników.
- Twaróg sernikowy przełożyć do miski, wsypać cukier i miksować kilka minut.
- Żelatynę rozpuścić w wrzątku, mieszać do momentu aż się całkowicie rozpuści.
- Gotowe nasiona chia dodać do masy serowej, dokładnie wymiksować.
- Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę. Miksować do połączenia się wszystkich składników.
- Galaretkę przygotować w 450 ml wody. Odstawić do wystudzenia.
- Na masie serowej ułożyć pokrojone banany.
- Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.