
Sernik z polewą pistacjową to elegancki i wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie delikatność tradycyjnego sernika z wyrafinowanym smakiem polewy pistacjowej. Ciasteczkowy spód świetnie komponuje się z całą resztą. Jeśli szukacie deseru, który zachwyci zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem, sernik z polewą pistacjową będzie strzałem w dziesiątkę. Ten sernik pistacjowy jest naprawdę przepyszny!
Sernik z polewą pistacjową idealnie sprawdzi się na święta, uroczyste okazje lub po prostu bez okazji, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapraszam na przepis!
SERNIK Z POLEWĄ PISTACJOWĄ – PRZEPIS
Składniki
Spód
- 200 g ciasteczek owsianych
- 100 g masła
Masa serowa
- 750 g twarogu w koscte
- 500 g sera z wiaderka
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy
- 40 g mąki pszennej
Polewa
- 100 g kremu pistacjowego
- 100 g białej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki
- 2 garści posiekanych pistacji
Wykonanie
- Ciasteczka owsiane zblendować na pył, dodać do nich płynne masło i wymieszać. Formę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasteczka z masłem i rozprowadzić je po całym spodzie, mocno ugniatając. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier zwykły oraz wanilinowy. Całość ubijać na wysokich obrotach miksera do momentu uzyskania puszystej masy.
- Ser w kostce przepuścić przez maszynkę lub zblendować blenderem. Wymieszać z serem z wiaderka, budyniem oraz mąką. Całość zmiksować do połączenia składników.
- Masę serową stopniowo dodawać do ubitych jajek, miksując na małych obrotach. Na samym końcu masę przemieszać drewnianą łyżką i przełożyć na ciasteczkowy spód.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku na 30 minut, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić go do całkowitego przestygnięcia.
- Polewa: Śmietankę kremówkę, czekoladę i krem pistacjowy połączyć w kąpieli wodnej. Gotową polewę wyłożyć na przestygnięty sernik i posypać posiekanymi pistacjami.



