Sernik z polewą pistacjową

Sernik z polewą pistacjową

Sernik z polewą pistacjową to elegancki i wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie delikatność tradycyjnego sernika z wyrafinowanym smakiem polewy pistacjowej. Ciasteczkowy spód świetnie komponuje się z całą resztą. Jeśli szukacie deseru, który zachwyci zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem, sernik z polewą pistacjową będzie strzałem w dziesiątkę. Ten sernik pistacjowy jest naprawdę przepyszny!

Sernik z polewą pistacjową idealnie sprawdzi się na święta, uroczyste okazje lub po prostu bez okazji, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapraszam na przepis!

SERNIK Z POLEWĄ PISTACJOWĄ – PRZEPIS

Składniki

Spód

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 100 g masła

Masa serowa

  • 750 g twarogu w koscte
  • 500 g sera z wiaderka
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 40 g mąki pszennej

Polewa

  • 100 g kremu pistacjowego
  • 100 g białej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 2 garści posiekanych pistacji

Wykonanie

  • Ciasteczka owsiane zblendować na pył, dodać do nich płynne masło i wymieszać. Formę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasteczka z masłem i rozprowadzić je po całym spodzie, mocno ugniatając. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier zwykły oraz wanilinowy. Całość ubijać na wysokich obrotach miksera do momentu uzyskania puszystej masy.

  • Ser w kostce przepuścić przez maszynkę lub zblendować blenderem. Wymieszać z serem z wiaderka, budyniem oraz mąką. Całość zmiksować do połączenia składników.

  • Masę serową stopniowo dodawać do ubitych jajek, miksując na małych obrotach. Na samym końcu masę przemieszać drewnianą łyżką i przełożyć na ciasteczkowy spód.

  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku na 30 minut, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić go do całkowitego przestygnięcia.

  • Polewa: Śmietankę kremówkę, czekoladę i krem pistacjowy połączyć w kąpieli wodnej. Gotową polewę wyłożyć na przestygnięty sernik i posypać posiekanymi pistacjami.
Przepis na sernik z polewą pistacjową
Sernik z polewą pistacjową przepis
Przepis na sernik z polewą pistacjową
Przepis na sernik z polewą pistacjową na ciasteczkowym spodzie

Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 789

Dodaj komentarz

4 × jeden =