
Są takie chwile w kuchni, gdy masz pod ręką coś pysznego, ale brakuje tego czegoś… tego ostatniego szlifu, który połączy wszystkie smaki w harmonijną całość. Wtedy pojawia się on: domowy sos do wszystkiego! Kremowy, lekko pikantny i absolutnie smakowity. Taki, który idealnie pasuje do kanapek, mięs, frytek, sałatek, kebaba, burgerów, a nawet jako dip do warzyw. Co więcej, sos do wszystkiego przygotujemy w kilka minut ze składników, które większość z was znajdzie w swoim domu.
PRZEPIS NA SOS DO WSZYSTKIEGO
Składniki
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 15 plasterków ogórków hamburgerowych
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej mielonej
- 3 łyżki cebulki prażonej
Przygotowanie
- Ogórki hamburgerowe kroimy w drobną kosteczkę.
- Następnie do ogórków dodajemy jogurt, majonez, ketchup, musztardę, wędzoną paprykę i cebulkę prażoną.
- Całość dokładnie mieszamy do połączenia.
Przechowywanie:
Sos najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce – wytrzyma 3-5 dni bez problemu. Przed podaniem warto go przemieszać, bo naturalnie może się lekko rozwarstwić.


