Mini Babeczki z Marmoladą



W tym wpisie mamy dla Was pyszne mini babeczki z marmoladą. Idealne na każdą okazję, do kawy i herbaty, a także jako przekąska do szkoły czy pracy.

Te bardzo łatwe w przygotowaniu babeczki to jeden z moich ulubionych przepisów.

Z pewnością jesteście tego świadomi, ponieważ na blogu znajduje się wiele przepisów na domowe babeczki w różnych wersjach, w zależności od tego, jakie składniki mam w swojej kuchni. Przepisy na babeczki w innych wersjach znajdziecie tutaj:



Tym razem padło na mini babeczki z marmoladą, które dzieciaki wprost uwielbiają. Z pewnością ze względu na smak, ale także mały rozmiar.

Jeśli macie ochotę także w swoim domu przygotować mini babeczki z marmoladą, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem.

PRZEPIS NA MINI BABECZKI Z MARMOLADĄ

Składniki na 12 sztuk

Ciasto: 

  • 150 g mąki pszennej 
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • jajko
  • 150 ml mocno gazowanej wody
  • 25 g roztopionego masła
  • kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • marmolada


Sposób przygotowania:

  • W miseczce  wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. 
  • Do miski dolać gazowaną wodę, masło, jajka i krótko miksować do połączenia się składników. 
  • Przelać 3/4 masę na muffiny do formy. Forma użyta w przepisie jest gumowa, wiec nie została wyścielona  papilotkami (w tradycyjnych formach jest to koniecznie).
  • Umieścić po małej łyżeczce marmolady w każde muffinie i zalać pozostałym ciastem. 
  • Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

trzynaście − trzy =