Surówka z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Świetnie pasuje do tradycyjnych schabowych, mielonych czy kurczaka pod pieczarkową pierzynką.
Surówka z czerwonej kapusty gości w naszym domu bardzo często. Zazwyczaj, kiedy przygotowuję danie mięsne, staram się wzbogacić je pyszną surówkę.
Surówka z czerwonej kapusty smakuje także dzieciom, dlatego tym bardziej zachęcam Was do jej przygotowania. Jest to idealny sposób na przemycenie warzyw, a tym samym witamin w pysznym daniu z dodatkiem surówki. W swoim składzie zawiera ona oczywiście czerwoną kapustę, marchewkę, jabłko oraz pora, czyli same witaminki.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty, który Wam zaprezentuję, jest bardzo łatwy, a surówka bardzo smaczna. Jestem pewna, że dopełni swoim smakiem każde danie obiadowe. Bo ja nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki, a Wy?
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na surówkę z czerwonej kapusty. Jest bardzo szybka, łatwa i smaczna. Polecam ją każdemu z Was.
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki
- 400 g czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 duże jabłko
- 1/2 pora
- 1-2 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kapustę poszatkować, zasolić i odstawić na 20-30 minut by zmiękła.
- Marchewkę oraz jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Pora pokroić w półplasterki.
- Do kapusty dodać jabłko, marchewkę, pora oraz jogurt naturalny z dodatkiem majonezu. Całość wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.