Ekspresowa w przygotowaniu i bardzo smaczna surówka z kapusty pekińskiej. Doskonały dodatek do obiadu, dań z grilla lub jako lekka przekąska.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej jest niezwykle prosty, zaś składniki na surówkę możemy kupić przez cały rok. Surówka jest bardzo delikatna i chrupiąca. Pasuje idealnie do większości polskich obiadów. Można ją podać w towarzystwie schabowego, kotletów mielonych, czy roladek wieprzowych. Będzie również świetnym dodatkiem do burgerów, wrapów czy burrito. Polecam!
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- koperek
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Kapustę pekińską drobno szatkuję.
2. Cebulę obieram i kroję w piórka.
3. Obrane z łupiny jabłko oraz marchew ścieram na tarce o dużych oczkach.
4. Koperek drobno siekam.
5. Jogurt naturalny mieszam z majonezem i sokiem z cytryny.
6. Do miski przekładam wszystkie składniki, dodaję sos i całość doprawiam solą i pieprzem do smaku. Delikatnie mieszam.
7. Surówkę pozostawiam na 15 minut, by smaki się przegryzły.