Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Ekspresowa w przygotowaniu i bardzo smaczna surówka z kapusty pekińskiej. Doskonały dodatek do obiadu, dań z grilla lub jako lekka przekąska.



Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej jest niezwykle prosty, zaś składniki na surówkę możemy kupić przez cały rok. Surówka jest bardzo delikatna i chrupiąca. Pasuje idealnie do większości polskich obiadów. Można ją podać w towarzystwie schabowego, kotletów mielonych, czy roladek wieprzowych. Będzie również świetnym dodatkiem do burgerów, wrapów czy burrito. Polecam!

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ PRZEPIS

Składniki

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • koperek

Sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie

1. Kapustę pekińską drobno szatkuję.

2. Cebulę obieram i kroję w piórka.

3. Obrane z łupiny jabłko oraz marchew ścieram na tarce o dużych oczkach.

4. Koperek drobno siekam.

5. Jogurt naturalny mieszam z majonezem i sokiem z cytryny.

6. Do miski przekładam wszystkie składniki, dodaję sos i całość doprawiam solą i pieprzem do smaku. Delikatnie mieszam.

7. Surówkę pozostawiam na 15 minut, by smaki się przegryzły.



Surówka z kapusty pekińskiej przepis
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 52

Dodaj komentarz

cztery − 4 =