Domowa surówka z młodej kapusty i selera naciowego jest pełna witamin i świeżych warzyw. W taki dodatek powinien być wzbogacony każdy obiad i nie tylko. Surówka sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla.
Surówka z młodej kapusty i selera jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Wystarczy poszatkować kapustę i odstawić ją z dodatkiem soli na kilkanaście minut. W tym czasie przygotować pozostałe składniki, następnie je połączyć z kapustą i surówka gotowa. By surówka była jeszcze lżejsza, przygotowałam ją na bazie jogurtu i majonezu, a nie samego majonezu. Możecie wedle uznania zamienić jogurt na majonez lub odwrotnie.
Z młodej kapusty można przygotować wiele smacznych surówek, dań i przekąsek. Na blogu znajdziecie ciekawe przepisu z jej dodatkiem jak na przykład:
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I SELERA
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Z młodej kapusty usuwamy wierzchnie liście, przekrawamy ja na pół i szatkujemy. Przekładamy do miski i dodajemy około 1/3 łyżeczki soli. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by nieco zmiękła.
- Marchewkę oraz jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Selera myjemy i kroimy w cienkie paseczki, cebulę kroimy w kosteczkę.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym oraz sokiem z cytryny.
- Do miski przekładamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.