Surówka z młodej kapusty i selera

Surówka z młodej kapusty i selera

Domowa surówka z młodej kapusty i selera naciowego jest pełna witamin i świeżych warzyw. W taki dodatek powinien być wzbogacony każdy obiad i nie tylko. Surówka sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla.



Surówka z młodej kapusty i selera jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Wystarczy poszatkować kapustę i odstawić ją z dodatkiem soli na kilkanaście minut. W tym czasie przygotować pozostałe składniki, następnie je połączyć z kapustą i surówka gotowa. By surówka była jeszcze lżejsza, przygotowałam ją na bazie jogurtu i majonezu, a nie samego majonezu. Możecie wedle uznania zamienić jogurt na majonez lub odwrotnie.

Z młodej kapusty można przygotować wiele smacznych surówek, dań i przekąsek. Na blogu znajdziecie ciekawe przepisu z jej dodatkiem jak na przykład:

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I SELERA


Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Z młodej kapusty usuwamy wierzchnie liście, przekrawamy ja na pół i szatkujemy. Przekładamy do miski i dodajemy około 1/3 łyżeczki soli. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by nieco zmiękła.
  • Marchewkę oraz jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Selera myjemy i kroimy w cienkie paseczki, cebulę kroimy w kosteczkę.
  • Szczypiorek drobno siekamy.
  • Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym oraz sokiem z cytryny.
  • Do miski przekładamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Surówka z młodej kapusty i selera naciowego
Surówka z młodej kapusty i selera naciowego przepis
Przepis na surówkę z młodej kapusty i selera naciowego


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 474

Dodaj komentarz

5 × cztery =